Četvrtak, 25 Rujan 2014 11:58

Policija danas provodi akciju usmjerenu na bicikliste

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIPAZITE DA NE VOZITE PO NOGOSTUPU I NE KORISTITE MOBITEL  -

POŽEGA - Danas na području PU požeško-slavonske provodit će se preventivno-represivna akcija usmjerena prvenstveno na sudjelovanje biciklista u prometu na cestama.

- Policijski službenici mogu kazniti vozača bicikla ukoliko ima slušalice i sluša glazbu ili koristi mobitel tijekom vožnje biciklom, a za ta dva prekršaja zakon predviđana kaznu od 500 kuna. Ako se biciklom vozi po nogostupu predviđena kazna je 300 kuna, kao i ukoliko vozač bicikla prije skretanja ne signalizira drugim sudionicima u prometu u kojem smjeru namjerava ići - rekla je glasnogovornica PU požeško-slavonske Ivana Radić

 - U prometu na cestama znatan dio biciklista koristi tehnički neispravne bicikle, bez ugrađene potrebne opreme za osvjetljavanje i označavanje što je također ozbiljno kršenje prometnih propisa.
Uz to, veliki utjecaj na sigurnost sudjelovanja biciklista u prometu na cestama ima i njihova nedovoljna uočljivost u prometu, posebice noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, u kojima samo neznatan broj biciklista i pješaka koristi zakonom propisanu opremu, reflektirajući prsluk ili reflektirajuće biciklističko odijelo, sukladno odredbama članaka 113. Zakona o sigurnosti prometa na cestama - dodala je Ivana Radić.