Petak, 05 Srpanj 2019 09:27

Najava pojačanih aktivnosti nadzora prometa i očekivanog većeg broja motociklista i mopedista na prometnicama

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Dovršeno kriminalističko istraživanje – otkriveni počinitelji dvije krađe novca

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kutjeva, kojeg se sumnjiči da je u četvrtak, 27. lipnja 2019., oko podneva, u Ulici Franje Cirakija u Požegi, iz trgovačke radnje otuđio novac. U svezi navedenog slijedi posebno izvješće nadležnom Državnom odvjetništvu kao nadopuna kaznenoj prijavi.

Dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad trojicom mađarskih državljana starosti 42, 43 i 46-godina koje se sumnjiči da su u srijedu, 3. srpnja 2019., u večernjim satima, u Ulici Stjepana Radića u Vidovcima, iz obiteljske kuće u vlasništvu 80-godišnjakinje otuđili novac. Oni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku ove PU.

Nedozvoljena trgovina duhanom u Požegi

Policijski službenici su u četvrtak 4. srpnja 2019., u Požegi zatekli 56-godišnjakinju s područja Požege, nad kojom je provedeno kriminalističko istraživanje i koju se sumnjiči da je posjedovala oko 2 kilograma duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, zbog čega protiv njega slijedi kaznena prijava i to zbog počinjenog kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“.

Kazneno djelo „Nedozvoljena trgovina“ čini onaj tko neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, dok je za počinitelja propisana kazna zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine se oduzimaju. Ovakvi slučajevi su prigoda da ponovno građane upozorimo neka ne kupuju duhan od neovlaštenih osoba i mimo legalnih prodajnih kanala, jer se takvom kupovinom izlažu kaznenoj odgovornosti jer je i kupovina i prodaja na ovakav način zabranjena.

Otuđeni kompresori rashladnih uređaja

U noći 3./4. srpnja 2019., u mjestu Nurkovac, nepoznati počinitelj (ili više njih), preskočio je dvorišnu ogradu u vlasništvu 82-godišnjaka i iz dvorišta otuđio više komada kompresora rashladnih uređaja. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Teška krađa“.

Nepropisnim mimoilaženjem do prometne nesreće u Grabarju

U četvrtak 4. srpnja 2019., oko 15.30 sati, u mjestu Grabarje, zbog nepropisnog kretanja kolnikom pri mimoilaženju, došlo je do sudara između osobnog automobila marke „Opel“ požeških registarskih oznaka kojim je upravljao 59-godišnji vozač i osobnog automobila marke „Ford“ požeških registarskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnji vozač. Obojici će biti izdan prekršajni nalog zbog nepropisnog kretanja kolnikom pri mimoilaženju.

Najava pojačanih aktivnosti nadzora prometa i očekivanog većeg broja motociklista i mopedista na prometnicama

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska i tijekom nastupajućeg vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu.

U subotu 6. srpnja 2019., od podneva do noćnih sati, u organizaciji Moto kluba Independent, u mjestu Eminovci, održava se moto susret, zbog kojeg se očekuje veći broj motociklista i mopedista, kako s našeg, tako i iz ostalih dijelova Republike Hrvatske.

To je ujedno prilika da sve njih kao i ostale sudionike pozovemo na oprez i preporučimo vozačima mopeda i motocikala:

  • prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti
  • uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice)
  • zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima
  • provjeriti tlak u gumama
  • upaliti dnevno ili kratko svjetlo
  • ne upravljati pod utjecajem alkohola ili droga
  • poštivati dopuštena ograničenja brzine
  • prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),
  • prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga
  • izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima
  • prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera)
  • ne voziti slalom između vozila
  • kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati i ne dokazivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla
  • predviđati poteze vozača (drugih) automobila
  • voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe
  • voziti sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika)
  • poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu

Foto: arhiva