Četvrtak, 04 Srpanj 2019 11:11

Otuđen novac 80-godišnjakinji u Vidovcima

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA SAVJETUJE KAKO DA GRAĐANI SAMI PODUZMU MJERE SAMOZAŠTITE OD PROVALA I KRAĐA  -

POŽEGA - U srijedu 3. srpnja 2019., u večernjim satima, u Vidovcima, u Ulici Stjepana Radića, nepoznati počinitelj (ili više njih) iz obiteljske kuće otuđio je novac u vlasništvu 80-godišnjakinje. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Krađa“.

Na temelju dosadašnjih iskustava te u cilju prevencije ovakvih kaznenih djela savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite:

- Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrjedniju tehničku robu.

- Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

- U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

- Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

- Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem.

- Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

- Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl., lopovi znaju da ondje treba tražiti.

- Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama ( facebook, twitter i sl.). Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

- Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

- Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).

- Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska.

- Zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.

- Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.

- Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići.

- Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić jer gomilanje pošte i propagandnih letaka je kao zeleno svijetlo za lopove.

- Kada odlazite na duže vrijeme ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren „slobodan“.

- Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja.

- Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

- Kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa.

- Ne otvarajte vrata i sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove ili tvrtke koju zastupaju (električari, serviseri, instalateri interneta i slično).

- Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila.

- Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite odmah prijavite policiji na broj 192.