Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Petak, 24 Kolovoz 2012 14:07

Samo devet orača

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

9. ŽUPANIJSKO NATJECANJE ORAČA -

SLOBOŠTINA – Pod domaćinstvom općine Brestovac i pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije u organizaciji Udruge orača županije i Poljoprivredno savjetodavne službe održano je tradicionalno, 9. po redu Županijsko natjecanje orača na poljima iznad Sloboštine. Na žalost na natjecanje je došlo samo devet orača, tri u kategoriji plugova premetnjaka i šest u kategoriji plugova ravnjaka.

Natjecatelje i okupljene goste pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, koji je pretežito poljoprivredni kraj i vrlo rado se prihvatio domaćinstva ovog natjecanja a natjecanje je otvorila ispred Požeško-slavonske županije savjetnica za poljoprivredu i poduzetništvo Elvira Mirković.

Nakon dvosatnog oranja u kojem se ocjenjivala ispravnost brazde, dubina od 18-25 cm ovisno o plugu, njena dobra položenost, pokrivanje biljnih ostataka i naravno ukupna urednost preorane parcele u kategoriji plugova premetnjaka pobijedio je Mijo Samardžija iz Biškupaca ispred Josipa Vodičke i Roberta Rosipala. U kategoriji plugova ravnjaka pobijedio je Josip Bartolović iz Alilovaca, ispred Ivana Kmetića i Blage Ivanike. Pobjednici odlaze na državno natjecanje orača koje se 1. i 2. rujna održava u Sinju.

Ove godine Hrvatska je domaćin i Svjetskog natjecanja orača koje se održava 14. i 15. rujna u Biogradu na moru, a iz Poljoprivredno savjetodavne službe najavili su organizirani odlazak za sve zainteresirane.