Utorak, 20 Rujan 2016 09:32

Najbolji ajvar pripremio 2a razred OŠ Lipik

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽAN DRUGI PO REDU AJVAR FEST U LIPIKU -

LIPIK – Prošlog vikenda održan je drugi po redu Ajvar fest u lipičkom parku kod Jelkinog brijega. Najbolji ajvar pripremio je 2.a razred Osnovne škole Lipik koji broji 19 učenika pod vodstvom učitelja Vedrana Kelemena, a koje je okupila gospođa Jagoda Martinović. Kuhali su učenici, roditelji, bilo je na štandu 2.a preko trideset sudionika, a u konkurenciji 23 ekipe odnijeli su prvo mjesto.

Drugo mjesto kao i prošle godine osvojila je ekipa Mažoretkinja Grada Lipika pod vodstvom Manuele Lipušić dok je treće mjesto osvojila ekipa Caffe bar Omerzo i Željke Omerzo kao glavne kuharice u šesteročlanom timu. Svima je čestitke uputio, a najboljima uručio nagrade gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana koji je otvorio prijave za sljedeću godinu. O pobjedniku je odlučio peteročlani žiri u sastavu Tanja Kovačić, Gordana Kuruc, Darian Husko, Boris Risek te Blaž Skender, prošlogodišnji pobjednik Ajvar festa. 

Unatoč najavi nepovoljnog vremena i početku dana kad su se oblaci i nekoliko sitnih kapi spustile nad Lipikom, veći dio dana bilo je lijepo, sunčano i ugodno toplo vrijeme. Na startu su sve ekipe dobile papriku i patlidžan, Grad Lipik je za potrebe organizacije natjecanja podijelio 400 kg paprike i 140 kg patlidžana. Sudjelovalo je preko 150 sudionika raspoređenih u 23 ekipe, gotovo 40% povećanje broja ekipa u odnosno na prošlu godinu kad je ajvar pripremalo 14 ekipa. 

Uz već spomenute sudjelovala je Udruga žena iz Donjeg Čaglića, Lira Dnevni boravak i Pomoć u kući, DVD Lipik, LIDO Dobrovac, Vios Lipik, Mladež HDZ-a Lipik, Sjaj iz Filipovca pod kuharskom palicom Snježane Kalvi, Obitelj Adžijević, Lipkom, OPG Jurković, «Prijateljice» pod vodstvom Vesne Marinković, OPO Culak iz Antunovca, Makedonski Englezi – ekipa s tečaja engleskog jezika kojima predaje predavač iz Makedonije Mirče Manavski, Trio Gušt iz Dobrovca i Lipika pod kuharskim vodstvom Tatjane Grlica, Obitelj Žunčić i prijatelji, Zajednica Talijana Lipik, Obitelj Orlović i kumovi, Dječji vrtić kockica Lipik, Pošta Lipik te Toplice Lipik. 

Gastro i ugostiteljsku ponudu začinila je glazbena podloga benda Moslavačke Lole iz Kutine. Uz izložbeno-prodajne štandove posjetitelji su se mogli provozati kočijom Državne ergele Lipik, jahati konje KK Diamant Lidije Bašnec, a glavna atrakcija svima je bila vožnja gradom novim turističkim vlakićem koji je Grad Lipik kupio prije nekoliko dana pred početak obilježavanja Dana grada Lipika kao element proširenja turističke ponude.

Sljedećeg vikenda biti će također gastro manifestacija u Lipiku. U subotu 24. rujna na istom mjestu od 16 sati očekuju vas «Specijaliteti ukrajinske kuhinje» na Danu kulture nacionalnih manjina Lipika, a 25. rujna od 9 sati Dan voćara koji uz jaki stručni dio donosi i atrakcije kao što su pečenje rakije i natjecanje u spravljanju pekmeza. Dođite svi ste pozvani.

Tekst/foto: compas.hr