Ponedjeljak, 19 Rujan 2016 11:09

Berba kod Ivice Peraka na najboljim položajima kutjevačkog vinogorja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

BRANI SIVI PINOT I ZWEIGELT ZA NOVO ROSE VINO -

KUTJEVO – Počele su berbe i u vinogradima kod poznatog enologa, vinogradara i vinara Ivice Peraka, koji svoje vinograde ima na najboljim položajima kutjevačkog vinogorja, iznad Lukača i Mitrovca. On nema najranijih sorti, nego sorte iz drugog i trećeg reda dozrijevanja grožđa. Kako smo iz njegovih vinograda i IMG 7974vinskog podruma posljednjih godina dobivali brojna priznanja, zlatne i šampionske titule za kvalitetu vina, godina dobre kvalitete grožđa najavljuje i odlična vina.

- Kod mene je berba krenula sa sivim pinotom, zatim s zweigeltom koje ću koristiti za proizvodnju rosea, nove vrste vina u mojoj vinariji. Nastavili smo sa chardonayem i četvrtog dana berbe krenuli smo s sauvignonom, u mladom vinogradu koji je prošle godine imao prvu berbu. Od njega očekujem jako dobro vino ove godine – istakao je Perak, koji ima svojih nasada grožđa na gotovo 12 ha, jer za sada ima kapacitet podruma od 85 tisuća litara. Sprema se uskoro graditi u Poduzetničkoj zoni novi i znatno veći podrum, tako da će ulaziti i u kooperantske odnose s vinogradarima i otkupljivati veće količine grožđa.

- Moštovi ove godine imaju nešto više kiseline, što je bilo za očekivati u ovoj godini koja je imala više padalina. U tim godinama imamo uvijek više kiselina. Šećeri su malo slabiji od prošle godine, ali iznad IMG 7982prosjeka. Kiseline su jako bitne jer su prirodni katalizatori u fermetativnim procesima, uravnotežuju fermentaciju u laganom ritmu, tako da budu što kvalitetnija vina. Veće mi je zadovoljstvo što su izraženije kiseline, nego šećeri, jer vino može imati od 12,5 do 13,5% alkohola – kaže Perak koji će ove godine imati i prvi urod siraha, koji će sa cabernet sauvignonom i zweigeltom koristiti za cuvee, novo vino iz svoje vinarije. Kupaže uvijek daju vrhunska vina, poznata i na svjetskim razinama.

Ova vinogradarska godina je bila zahtjevna, od kasnih mrazeva u vrijeme cvjetanja, kasnije u oplodnji su došle kiše, jedan dio nasada zahvatila je i tuča, tako da i Perak očekuje manje prinose. – Možda smo malo i previše kritični, jer je prošla godina bila izuzetna i jako dobra godina, no ove godine grožđe je bolje izbalansirano, i ja sam svakako zadovoljan. Vina Perak najviše se prodaju na području Zagreba, jadranske obale, i za sada su to naše količine koje proizvedemo. Nekoliko jako kvalitetnih serija vina smo već gotovo prodali u potpunosti, te neke količine čuvamo samo za stare i stalne kupce – kaže Perak, koji još IMG 7978uvijek nema dovoljno vina za tržište Hrvatske, te uskoro namjerava širiti proizvodnju. U svemu tome svakako mu pomažu odlični rezultati sa vinskih natjecanja, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, na koja kaže Perak ne ide radi prestiža, nego da bi sam sebi dokazao i pokazao gdje se trenutno po kvaliteti vina nalazi. Za sada je to samo vrh, a najbolje rezultate OPG Perak postiže sa graševinama, koje tek dozrijevaju i ako ne bude puno kišnih dana krajem mjeseca idu u berbu.

Tekst/foto: Vladimir Protić