Breadcrumbs

Nedjelja, 03 Lipanj 2012 18:48

Podigli bistu Nikoli Demonji

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OBILJEŽILI 70 GODINA DOLASKA BANIJSKE PROLETERSKE ČETE U SLAVONIJU  -

STRIJEŽEVICA – Obilježavajući 70. godišnjicu dolaska Banijske proleterske čete u Slavoniju i ove naše krajeve Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega položila je vijence na prošle godine obnovljenu grobnicu komandantu čete Nikoli Demonji, te postavila spomen bistu i obnovila spomenik u Striježevici.

P5302128Na svečanosti su nazočile delegacije udruga antifašista iz Osijeka, Slatine, Slav. Broda, Orahovice, Vukovara, Pakraca, Lipika i Daruvara, delegacija antifašista iz Petrinje iz Demonjine Banije, te Saveza boraca iz Lačarke u Srijemu, delegacija Saveza antifašista RH s predsjednikom Ratkom Maričićem i zamjenik Župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić.

Bistu Nikole Demonje izradio je požeški umjetnik Nikola Janjatović, a dobrovoljnim prilozima članova požeške udruge uređen je i obnovljen spomenik.

O liku i djelima Nikole Demonje govorio je član predsjedništva SABA Borivoj Zarić i predsjednica požeških antifašista Kata Holjevac koja je istakla – Eto još jednom se pokazalo da mi antifašisti moramo opet graditi spomenike slobodi i antifašizmu koje smo već davno izgradili ali nam ih porušiše. A što država pri tome radi, ona nas i dalje podržava, uglavnom prigodice, a većina naših spomenika leži i dalje uokolo razrušena, već čitava dva desetljeća. No mi antifašisti i dalje ćemo združeni kao davnih četrdesetih godina prošlog stoljeća uporno obnavljati dio po dio naše antifašističke baštine. Nije li ona zapravo u temelju sveukupne zapadne civilizacijske baštine, ma što god netko o tome mislio.

P5302148