Breadcrumbs

Subota, 02 Lipanj 2012 13:59

Studentska vina osvajaju zlatne medalje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKO VELEUČILIŠTE PRIMILO NIZ PRIZNANJA ZA KVALITETU SVOJIH VINA  -

POŽEGA – Veleučilište u Požegi u sklopu Studija vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo, na svojim površinama iznad Vetova uzgaja desetak sorti grožđa. U vinogradima svaki student ima svoje redove loze za koje se brine, a kasnije i svoju bačvu u kojoj proizvodi i njeguje svoje vino. Upravo ta vina, kojih bude u boljoj godini i do 30 tisuća litara na niz ocjenjivanja i izložbi dobivaju prestižna priznanja.

Tako je na ovogodišnjoj Agro Arci 2012, na kojoj je sudjelovalo više od 230 izlagača iz 11 zemalja, koji su predstavili 220 inovacija, Vinogradarstvo i vinarstvo Veleučilišta u Požegi dobilo jednu od šest nagrada. – Tu nagradu smo dobili za inovaciju Studentsko vino u kategoriji mladi inovator, gdje su prikazali ovaj jedinstveni postupak u kojoj svaki student u svojoj bačvi proizvodi vino i postižu rezultati visoke kvalitete. Izložili smo graševinu, chardonay, sauvignon, muškat žuti, pinot bijeli, pinot sivi, pinot crni, merlot, syrah i zweigelt – istakao je mr. sc. Dinko Zima, prodekan za nastavu. Na Agro Arci dobili su i posebno priznanje Inovatora Mađarske za Studentsko vino.

Odlične rezultate vina Veleučilišta u Požegi postigla su na Županijskom ocjenjivanju vina Vino kap u kaptolu, gdje su od četiri uzorka vina predana na ocjenjivanje dobili tri zlatne medalje s visokim ocjenama i jednu srebrnu medalju. – Naš crni pinot je dobio zlatnu medalju s ocjenom 18,0 a cabernet sauvignon, berba 2011. zlatnu medalju s ocjenom 18,1. Za muškat žuti, berba 2011, dobili smo najveću ocjenu od 18,3 boda i zlatnu medalju – rekao je dr. sc. Berislav Andrlić, pročelnik društvenog odjela Veleučilišta u Požegi.