Banner 750x94 kulenova seka

banner kulenova seka

Breadcrumbs

Petak, 25 Svibanj 2012 14:57

Radleri po popularnosti odmah iza lagera

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

jabuka-novost_1_pageOd svih zemalja u Europi, njih 31, s potrošnjom od 82 litre po stanovniku godišnje Hrvatska se u 2011. smjestila na visoko deseto mjesto što nas svrstava u tzv. pivske zemlje.

Naime, lani je u Hrvatskoj konzumirano više od 3,5 milijuna hektolitara piva. Kategorija je ostvarila oko 3,5 milijardi kuna prometa čime je zabilježen rast od 6,8 posto u odnosu na 2010. godinu i nagoviješten oporavak cijelog tržišta koje je u prethodne tri godine bilježilo pad.

Glavni razlozi pozitivnih kretanja leže u dobroj turističkoj sezoni, ali i aktivnosti proizvođača piva koji su tijekom 2011. godine predstavili tržištu brojne novitete, a poglavito mješavine piva s voćnim sokom što je naišlo na iznimno dobru recepciju kod potrošača.

radler600
'LJETNA' KATEGORIJA

Pivo je kategorija koja je, poput ostalih kategorija pića, sezonskog karaktera te najbolje rezultate ostvaruje u toplim ljetnim mjesecima. Tako se u sezoni lipanj - rujan ostvaruje oko 45% ukupne godišnje količinske prodaje.

Prema podacima agencije Nielsen, najprodavanija vrsta piva je lager pivo koje drži 86% ukupne količinske prodaje, slijede piva s voćnim okusima s 10%, dok bezalkoholna i specijalna (tamna, pšenična, sezonska) piva čine 2% ukupnih prodanih količina.

 

Uoči predstojećeg europskog nogometnog prvenstva, kao tradicionalno motivirajuće manifestacije za konzumaciju piva, zanimljivo je osluhnuti puls potrošača i provjeriti kakav status kod njih uživa ovaj gotovo standardni "navijački rekvizit".

Rezultati istraživanja, koje su tijekom travnja 2012. proveli magazin JaTRGOVAC i agencija Hendal, još su jednom potvrdili važnost segmenta piva s voćnim okusom za oporavak cijele kategorije. Naime, za razliku od službenih podataka, naše je istraživanje pokazalo kako je svaka peta boca piva koja se popije neka od varijanti sve popularnijeg 'radlera'.

Na upit piju li pivo, uključujući radlere, ukupno 36,4% ispitanika odgovara s "DA", dok preostalih 63,6% tvrde kako nisu konzumenti ovih proizvoda.

RADLER_Boca_RGB_0_0_468X10000Učestalost konzumiranja piva je raznolika, a zanimljivo je kako svakodnevno pivo pije samo 5,7% ispitanih. Nekoliko puta tjedno pivo je izbor za 16% građana, jednom tjedno za njih 18,9%, a nekoliko puta mjesečno za 22,9%. Rjeđe, odnosno jednom mjesečno pivo konzumira 16% potrošača, a nekoliko puta godišnje njih 18,9%.

Ako se promatra najčešća konzumacija prema vrsti piva, uvjerljivo najpopularnije je svijetlo - lager pivo koje konzumira 71,4% potrošača. Da je pivo s voćnim okusom podiglo cijelu kategoriju piva pokazuje i rezultat tzv. radlera koje je drugi izbor hrvatskih potrošača s 22,3%. S manjim udjelima slijede tamno – stout (2,9%), pšenično (2,3%) i bezalkoholno (1,1%).

Na pitanje piju li više piva otkako se na tržištu pojavio radler, najveći dio ispitanih, njih 72%, ističe kako to nije utjecalo na njihove navike. Da piju više piva kaže 17,1% sudionika ankete, a da su smanjili konzumaciju i da sada piju manje piva ističe 10,9% ispitanih.

Kada je riječ o mjestu konzumacije piva najviše se pije kod kuće, što kao svoj odgovor navodi 60% anketiranih građana. Izvan kuće (kafić, restoran) mjesto je gdje pivo pije 26,9% ispitanika, a podjednako, odnosno da u istoj mjeri konzumiraju pivo i u kući i van nje, kao svoj odgovor navodi 13,1% ispitanih.