Breadcrumbs

Srijeda, 16 Svibanj 2012 20:37

Sve bolji uzgojni rezultati

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

5. KONJOGOJSTVENA IZLOŽBA ZLATNE GRIVE ZLATNE DOLINE  -

MIHALJEVCI – Na stadionu NK Croatia Mihaljevci, unatoč kiši u nedjelju je održana 5. Konjogojstvena izložba i 9. Revijalna utakmica u vožnji dvoprega Zlatne grive zlatne doline“ koju organizira Konjogojstvena udruga Vallis Aurea iz Požege. Cijela manifestacija je održana uz pokroviteljstvo grada Požege te uz pomoć brojnih sponzora. Iz godine u godinu sve više članova udruge, i sve više konja na izložbama obradovali su i predstavnike Hrvatskog saveza uzgajivača hladnokrvnjaka, koji daju potporu Vallis Aurei. Savez danas ima 14 udruga i osam privatnih uzgajivača u svom članstvu, koje uzgajaju 6.300 grla konja. To je najbrojnija zaštićena pasmina i čini 30 posto cijelog uzgoja konja u hrvatskoj, istakao je predsjednik saveza Vjekoslav Posarić. Posebno je pohvalio požešku udrugu kao jednu od najboljih, dopredsjednik saveza Mirko Majsec, te istakao hvalevrijednu potporu koju udruga uživa od grada Požege i gradonačelnika Zdravka Ronka osobno, koju druge udruge mogu samo željeti.

P5141118Zahvalivši se svim članovima udruge na naporima koje ulažu u uzgoju, te u organizaciji izložbe ne bi li prikazali tu svoju ljepotu i drugima, izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, a sve skupa su ih darovali domaćim kruhom, pečenim odojkom i vinom članovi udruge iz Vrbovca. Svečanost otvaranja upotpunili su folkloraši KUD-a Slavonija iz Jakšića spletom pjesama i kola jakšičkog kraja.

P5141134Izložba prikazanih kolekcija pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka, mladih pastuha, kobila, kobila s ždrebadima, omica, pokazala je da su članovi udruge napredovali i da imaju sve bolje uzgojne rezultate. Uglavnom za to je zaslužna ljubav prema konjima koji gaje svi članovi udruge i njihova želja da imaju što bolje i ljepše konje, te njihova odricanja u tom dosta skupom uzgoju a manje poticaji koje dobivaju ili ne dobivaju od države. Njihova želja da konja vrate u slavonske prostore sve više rađa plodom.

Konjogojstvena udruga Vallis Aurea danas broji 22 člana koji u uzgoju imaju preko 80 hladnokrvnjaka, te nešto konja ostalih pasmina, istakao je Igor Del Vechio, tajnik udruge.