Breadcrumbs

Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 01:09

Kreativnim radionicama prikazali svoj kraj

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OSNOVNA ŠKOLA MLADOST JAKŠIĆ OBILJEŽILA DAN EUROPE  -

JAKŠIĆ – Učenici i učitelji Osnovne škole Mladost Jakšić na svoj poseban način obilježili su Dan Europe. Oni su kroz niz radionica i izložbi koje su nastale na radionicama svim učenicima prikazali europske države i njihove glavne gradove, ali i svoj kraj. Upravo tim različitostima od stare baštine i nasljeđa, folklora i narodnih običaja mi se razlikujemo od Europe ali i pokazujemo da smo uvijek bili narod koji ima svoje naslijeđe, svoju povijest i da je zapravo uvijek bio dio Europe.

P5100788Budući da smo prije posjetili Gradski muzej u Požegi te Gradsku knjižnicu i čitaonicu gdje smo se posebno bavili izučavanjem prošlosti svoga zavičaja. Na učenike su poseban dojam ostavile Rudinske glave, stoga danas na likovnoj radionici u 3.razredu izrađujemo replike Rudinskih glava. Radimo ih u glinamolu – rekla je voditeljica radionice Vesna Šuster, učiteljica 3.a razreda. Svoju Rudinsku glavu među prvima je izradila Petra Magdalena Ružičić. – Napravila sam glavu iz Rudine, iz 12. stoljeća, koju sam vidjela u muzeju i baš mi se sviđa.

- To su nekada u nekom davnom stoljeću radili ljudi u našem zavičaju iz starog kamena - dodala je Antonela Raguž.

P5100803Na drugoj radionici učenici su izrađivali nakit. – Ovdje radimo nakit, broševe i narukvice s motivima sa naših slavonskih nošnji. Skinuli smo neke motive a učenicima smo dali na volju da po svome stiliziraju i istaknu svoju kreaciju. Koristimo tehniku zlatoveza, koristimo šljokice, zlatne i srebrne konce. Pretežito izrađujemo cvjetove, srca, listove i druge detalje s narodne nošnje. Sve radove izložit ćemo na dan škole i organizirati prodaju radova – pojasnila je voditeljica radionice  Ivana Kuna, učiteljica engleskog jezika.

Biljana Jurković iz 8.c napravila je cvjetni broš zlatnim koncem koji je vidjela na djevojačkoj nošnji.

U svim razredima su postavljene izložbe, na dvorištu je postavljen poligon za vožnju spretnosti biciklima, a učenici i učitelji zajedno rade u radionicama. Tako su obilježili 9. svibnja Dan Europe.