Petak, 18 Ožujak 2016 11:06

Kada započeti sa znanstvenom edukacijom?

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LOVAC NA ASTEROIDE U KNJIŽNICI OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA -

POŽEGA - U knjižnici Osnovne škole Antuna Kanižlića održano je predavanje na temu, "Kada započeti sa znanstvenom edukacijom?" Predavanje je držao Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog IMG 2021centra Višnjan. Korlević je nastavnik politehnike i informatike i jedan od najpoznatijih svjetskih lovaca na asteroide.

- Već kada sam bio dijete živcirali su me upitnici, makneš jednog iza su četiri nova, cijeli život pokušavam ostati dijete koje tamani upitnike. Moj najveći posao je da u ekipu za tamanjenje upitnika uključim što veći broj djece jer prije svega sam učitelj. Sa znanstvenom edukacijom kod djece kao i sportu ili glazbi treba započeti što ranije jer život je kratak, a ima jako puno toga za naučiti, znanost je najljepša zabava koju si čovjek može priuštiti i svako dijete trebalo bi dobiti priliku da isproba kako je biti znanstvenik - izjavio je Korado Korlević te dodaje kako ne može biti dosadno istraživati tajne prirode, to je kao da vas netko zatvori u sobu punu ormara i ladica, jednostavno nema šanse da ne počnete otvarati ladice i istraživati, po prirodi smo jako radoznali.

IMG 2019Zvjezdarnica Višnjan postala je poznata diljem svijeta po izvanrednim otkrićima, otkrili su preko 1.700 nebeskih tijela od čega 1.400 imaju pravo imenovati, otkrili su i tri kometa, dva su dobila ime po istraživačima iz Višnjana, otkrili su i neke promjenjive zvijezde. - Lijepo je biti visoko na ljestvicama po broju otkrića, ali to nije posao koji je sada završen. Puno smo otkrili, ali po meni, najvažnije je da smo dobili novu generaciju mladih znanstvenika koji će nastaviti raditi - zaključio je Korlević.

Tekst/foto: Vanja Protić