Ponedjeljak, 29 Veljača 2016 09:14

Projekt „Dobro djelo svaki dan“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DJEVOJČICA, UČENICI, IZVIĐAČI, POMAGALI UDRUGU ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA SIRIUS -

POŽEGA – Udruga za zaštitu životinja Sirus Požega uistinu je prošli tjedan osjetila što znači kad se doživi dobro djelo skoro svaki dan. Sve je započelo s djevojčicom Nikom Majstorović, učenicom petog razreda OŠ Antuna Kanižlića koja je ove godine svim svojim prijateljima poslala poziv da dođu na njezin rođendan ali da s1ništa ne kupuju njoj nego da kupe nešto za napuštene životinje. Prikupila se je tu impresivna hrpica hrane i igračaka za životinje koje je Nika donirala Siriusu. - Svoj 11-ti rođendan proslavila sam 18. veljače. Ove godine doista nisam imala posebnih želja i odlučila sam prikupiti donaciju za udrugu Sirius. Skupilo se dosta toga i sretna sam. Srce mi je puno kad činim dobra djela – rekla je dobra Nika.

Za vrijeme Korizme učenici trećeg a razreda Osnovne škole Dobriše Cesarića na tjedan dana odrekli su se svog džeparca i pri tome prikupili 700 kuna koje su donirali Siriusu. - Učenici su na satu razrednika imali temu o Korizmi i došli su do zaključka da se ne moraju odreći nečeg posebnog ali da mogu pomoći i na taj način osjećat se dobro. Oni neće puno izgubiti i mislim da su danas osjetili da su više dobili nego izgubili jer su pomogli sa svojim donacijama nesretnim psima - rekla nam je učiteljica Snježana Matić-Potočnjak prilikom predaje donacije od 700 kuna Udruzi Sirius. - Redovito pratim putem facebooka situaciju u Siriusu i znam da se nalaze u nezavidnoj, teškoj situaciji, da se nalaze bez svog prostora i da imaju veliko srce, žele sve te životinje spasiti i zato smo se odlučili baš za njih. Nije važno jesu li životinje ili ljudi važno je pomoći - naglasila je učiteljica P1430015Snježana koja je bila i inicijatorica ideje za pomoć baš Udruzi Sirius. Djeca su nakon predane donacije imala i kratki razgovor s predsjednicom Udruge Sirius, Gordanom Malbašić koja ima je objasnila kako se ponašati kad se pronađe napušten pas, a imali su prilike upoznati i družiti se sa kujicom Mazom koja se udomljuje preko Siriusa. Jedno ugodno, korisno i edukativno druženja iza kojeg su ostale lijepe uspomene.

Za sam kraj tjedna, u subotu i požeški izviđači Odreda Jozo Koutni su odlučili u sklopu svoje akcije „Dobro djelo svaki dan“ uvrstiti na svoj spisak dobrih djela i Udrugu Sirius. Oni najmlađi članovi zajedno sa svojim voditeljima donirali su hranu za napuštene životinje ,a novac su prikupili sami. Od Katarine Kalnak voditeljice djece izviđačkog odreda Jozo Koutni doznali smo da su u sklopu Akcije stariji izviđači donirali krv, a djeca su osim donacije Siriusu, posjetila i djecu u Udruzi MI, a putem su obavili i akciju „Zagrli za rijetke bolesti“ koju su spremno podržali i volonteri Siriusa. Izviđači su imali prilike upoznati psa Rikija koji se također udomljuje preko Siriusa, a upoznali su volontere i sa još nekim svojim akcijama. - Tokom godine skupljali su plastične čepove koje će poslati za Rijeku, a sve za oboljele od multiple skleroze. Između ostalog pomogli su i jednoj obitelji sa lošom imovinskom situacijom - doznali smo od Marije Čuljak, voditeljica djece odreda Jozo Koutni koja je naglasila da su za Sirius djeca sama prikupila novac za hranu i možda ne previše ali definitivno od srca. Volontere su počastili i domaćim kolačima.

Na sve te akcije zaključak predsjednice Siriusa je „ovo je nada da će sutra biti bolje kad ta djeca odrastu, da će to ipak biti humani ljudi, znači prvenstveno to oni nose iz svojih domova, poslije to nadograđuju njihovi P1430061nastavnici, njihovi voditelji. Ja sam zaista presretna kad ovo vidim. Meni je ovo kao da sam dobila zgoditak na lutriji“. Bio je to jedan uistinu poseban tjedan, a nakon svih loših vijesti i situacija u kojima se nalazi Sirius, ovo je možda ono svjetlo koje se nalazi na kraju tunela i koje daje nadu volonterima da ipak nastave dalje. Podsjetimo, Sirus je stopirao sav svoj rad. Nema više prikupljanja napuštenih životinja, nema projekta „Članarina za kastraciju“. Dug prema veterinarskoj stanici je oko 30 tisuća kuna i dok se on ne sanira, daljnjeg rada nema. Problem je i što ne postoje smještajni kapaciteti za napuštene životinje. Na velike cifre oko izgradnje Azila iz Siriusa poručuju da je najviše potrebna samo dobra volja. Zašto se ne bi dogovorili Grad i Veterinarska stanica i novac koji ide za Sklonište Bučje se preusmjerio u Požegu i na našoj veterinarskoj napravili smještaj za 20-30 pasa? Psi bi imali smještaj, medicinsku skrb, a Udruga bi bila ta koja bi nabavljala hranu i udomljavala pse kao i do sad. Jednostavno povezati sve za jedan veći cilj, a to je spašavanje napuštenih životinja s ciljem udomljavanja.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Danijela Oroz