Subota, 27 Veljača 2016 12:36

Svoje kulenove seke možete donijeti danas od 16 – 19 sati

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

2. „FESTIVAL KULENOVE SEKE“ SUBOTA 27. 02. OD 19 SATI U DOMU DVD VELIKA - 

VELIKA – Danas, subota 27. veljače počinje 2. „Festival kulenove seke“ koji se održava u Domu DVD Velika od 19 sati, a organizira ga tjednik Kronika požeško-slavonska i KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike. Natjecanje u kvaliteti proizvođača kulenove seke održava se pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Općine Velika, Grada Požega, Općine Jakšić, Općine Kaptol i TZ požeško-slavonske županije, te IMG 0825uz pomoć glavnog sponzora tvrtke Alles, vinara Enjingi, Jakobović, Šag, Soldo, Sontaki, Veleučilišta u Požegi, pekare Cerovac, tvrtke Grbić, Prehrambene industrije Zvečevo.

Kako je prošle godine postignut izvrstan odaziv proizvođača kulenove seke, te se na natjecanju pojavilo čak 72 uzorka iz tri slavonske županije, što je rekord svih takvih natjecanja u Slavoniji, organizator i ovaj puta očekuje dobar odaziv. Svi uzorci kulenovih seka bit će ponuđeni na degustaciju posjetiteljima u dvorani, a posjetitelji će svojim glasovima na glasačkim listićima moći izabrati i svog pobjednika najkvalitetnije kulenove seke.

Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljim kulenovim sekama, a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrenim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama sponzora, a glavnu nagradu komplet za svinjokolju daruje tvrtka Alles. Osim proizvođača suhomesnatih delicija, ali i ljubitelja kulenove seke kao degustatora na festivalu sudjeluju udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinari i restorani, seoska turistička imanja, uzgajivači crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedinci koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima.

IMG 9384- Udruge i društva sudionici festivala uređuju svoj stol u stilu jednog od odabranih narodnih običaja i pripremaju lijepu djevojku, članicu društva u narodnoj nošnji koja će biti sudionica izbora „Ljepotice festivala kulenove seke“. Ljepotice će dobiti pobjedničke lente i vrijedne nagrade organizatora – dodaje urednik tjednika Kronika, Vladimir Protić, koji još poziva sve ponosne proizvođače kulenove seke da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje i time sudjeluju u cijeloj manifestaciji koja ima i zabavni karakter. Uzorke kulenove seke možete donijeti danas, subota 27. veljače već od 16 sati u Vatrogasni dom Velika, kotizacije nema, a manifestacija za posjetitelje počinje od 19 sati. Slijedi zabavni dio u kojemu sudjeluju i TS Poljadija Grabarje, TS Sanjari Kutjevo, ženski tamburaški sastav Bećaruše, Muška pjevačka skupina Starotopoljani. Proglašenje pobjednika iza 21 sat, a u nastavku zabava uz TS Veličke legende do kasno u noć.

Tekst/foto: Vladimir Protić