Subota, 12 Prosinac 2015 16:38

Šumari s foto objektivom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

11. BJELOVARSKI SALON FOTOGRAFIJE „ŠUMA OKOM ŠUMARA“ -

LIPIK - Izložba 11. Bjelovarskog salona fotografije „Šuma okom šumara“ otvorena je 9. prosinca u Multikulturalnom centru Lipik u okviru manifestacije „Miris Božića u Lipiku“, koju su pripremile Gradska knjižnica i čitaonica Lipik te Upravni odbor Hrvatskog šumarskog društva - ogranak Bjelovar pod pokroviteljstvom Grada Lipika.

Nositelji umjetničkog dijela izložbe bila su djeca vrtićkog uzrasta iz Dječjeg vrtića „Kockica“ Lipik. Vrtićarci su osim uvodnog plesa pingvina izveli još dvije točke. Vidilo se da su njihove tete Aleksandra Skalak i Aleksandra Haramija uložile veliki trud i dobro pripremile djecu. Za što su uz ravnateljicu vrtića Tatjanu Benković pohvaljeni sa strane svih govornika.

Na izložbi prisutnima su se prigodno obratili gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik Jasna Molnar-Kukić, Lipičanka iz Upravnog odbora Hrvatskog šumarskog društva – ogranka Bjelovar Virna Krpan i direktor Hrvatskih šuma – Šumarije Lipik Slobodan Katunar, inače i lipički dogradonačelnik.

- Ne postoje dvije iste šume pa tako ne postoje ni dvije iste fotografije šumske ljepote. Zato šumari kroz fotografije bilježe sve ono lijepo, neobično, raznoliko i jedinstveno. Nadamo se kako će nas fotografije potaknuti da češće odemo do šume i u njoj uživamo bez obzira na godišnje doba jer je nepresušan izvor inspiracije - predstavila je putujuću izložbu fotografija koje je ove godine odabrao peteročlani žiri od domaćih i inozemnih šumara-fotografa, ravnateljica Jasna Molnar-Kukić uz posebnu zahvalu Upravnom odboru HŠD-ogranak Bjelovar što je osmu godinu zaredom omogućio postavljanje izložbe u Lipiku te Virni Krpan za pomoć u pripremi same izložbe.

Slobodan Katunar je istaknuo kako su 11. po redu izložbu, osmu otkako ima međunarodni karakter, posvetili obljetnici 250 godina organiziranog gospodarenja i upravljanja šumama u Hrvatskoj. - Upravo zbog popularizacije šumarske struke i upoznavanja ljudi sa šumarskom strukom krenuli smo s ovom izložbom kako bi educirali ljude kroz fotografije u kakvim šumama, prirodi i okolišu se radi ovdje uokolo nas. Tko gospodari tim šumama i pridonosi ovakvim fotografijama.

Fotografije su snimili šumari iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. - Šumari su u Lipiku prisutni dugi niz godina i ne samo ovom izložbom. Šumarstvo čini značajan segment u gospodarstvu našeg grada što sa zadovoljstvom prihvaćamo i cijenimo - rekao je gradonačelnik Vinko Kasan i zaželio predstavnicima Hrvatskih šuma kod nas da nastave s obnovljivim gospodarenjem šumama na našem području odnosno da ima manje sječa i više uzgoja kako bi prirast bio viši na obostranu radost i korist.

Tekst/foto: G. V.