Petak, 04 Prosinac 2015 09:39

Matematika nije nikakav bauk

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NATJECANJE U PROJEKTU „VEČER MATEMATIKE“ U OŠ DOBRIŠE CESARIĆA -

POŽEGA – OŠ Dobriše Cesarića Požega po drugi puta je organizirala „Večer matematike“ u sklopu projekta koji se već treću godinu provodi u Hrvatskoj, a ove godine ga je usvojilo još nekoliko škola na Požeštini. U ovoj školi u projekt je bilo uključeno 100-njak učenika i 50-tak roditelja, koji su zajedno pokušali izvući kroz igru ono najzanimljivije od matematike.

- Tvrdnja da je matimatika bauk, nikako ne stoji, iako su je mnogi skloni okarakterizirati kao težak i mrzak predmet. Ona ima puno lica i oblika, praktičnih i zabavnih u svakodnevnoj primjeni, samo ju valja bolje upoznati. Cilj bnam je približiti matematiku djeci kroz igraonice, da bolje upoznaju i predmet i njegovu zabavniju stranu. U projektu sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda sa svojim roditeljima – rekla je Marija Glibo Čuljak, voditeljica projekta s kojom je sve pripremila i Katarina Kotrla, učiteljice matematike.

Andrija Stanković iz 6. razreda matematiku opisuje kao zabavnu. – Mi se ovdje zabavljamo, radimo matematiku ali na zabavan način. Matematika nije dosadna, lagana je i nalazimo je u svakodnevnom životu. Možemo igrati čovječe ne ljuti se u obliku matematike, spajanja u obliku matematike i dr. Matematike zapravo ima svugdje u svim životnim aktivnostima. Neki moji prijatelji vole matematiku, a neki ne, jer je ne razumiju.

Mia Zekić iz 6. razreda također misli da u matematici ima i zabave. – Ovo je drugačiji način matematike jer mi se tu zavbavljamo, igramo neke igre i meni nije nikada dosadno. U svakodnevnom životu ima matematike i ja je pronalazim. Volim matematiku, ali puno mojih prijatelja je ne voli i smatraju je dosadnom. Meni je jako zabavno večeras.

Osim igara iz matematike u 5. razredu se održavala kreativna radionica iz matematike, izrađivali su se panoi s temom matematike za školske hodnike i panoe, a s učenicima su radile učiteljice Marija Rasonja i Kata Jajić.

Tekst/foto: Vladimir Protić