Srijeda, 02 Prosinac 2015 15:00

Zatvaranje ovogodišnje gljivarske sezone

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DO NEDAVNO LJUBITELJI GLJIVA U POŽEŠTINI JOŠ PRONALAZILI GLJIVE -

POŽEGA - Gljivarsko društvo Požega unatoč lošoj gljivarskoj godini još uvijek nije završilo sezonu branja gljiva. Član Gljivarskog društva Požega Ivo Macaljuk koji je ove godine ponio titulu “Prvi požeški varganj” PC021023kojega je pronašao 11. lipnja, iznenadio nas je sa, usudimo se reći, posljednjim gljivarskim ulovom ove sezone, crnim trubačama i vjerojatno posljednjim varganjem ove sezone što je prikupio u Požeškoj gori.

- Nakon ugodne šetnje po šumi pronašao sam vrlo ukusne crne trubice ispod lišća te jedan varganj. Trube se posebno cijene u Francuskoj i Italiji jer su vrlo aromatične, ukusne i pripremaju se na više načina od suhih, dinstanih i u kiselo. Tvrde da su blagi afrodizijak ispričao je Ivo Macaljuk koji svaki svoj slobodan trenutak odlazi u gljive.

Izuzetno toplo vrijeme u prvoj polovici mjeseca studenog a i početkom prosinca pogodovalo je da još uvijek pronalazimo gljive. Prošlih godina na ovaj datum znalo je biti snijega i velikog temperaturnog minusa, a možda i ovaj poremećaj možemo tumačiti klimatskim promjenama, kažu u Gljivarskom društvu Požega.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Gljivarsko društvo Požega