Utorak, 17 Studeni 2015 10:19

Volimo bombone!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o konzumaciji bombona potvrdilo je popularnost ove kategorije proizvoda s obzirom na to da čak četiri od pet ispitanika manje ili više učestalo konzumiraju ove slatke proizvode

Na pitanje koliko često konzumiraju bombone sudionici istraživanja pokazali su vrlo različite preferencije. Naime, velikih korisnika, znači onih koji svakodnevno jedu bombone ima tek 7,7%, dok su ostale vrijednosti vrlo ravnomjerno raspoređene. Tako onih koji bombone konzumiraju nekoliko puta tjedno ima 15,2%, a 14,8% je onih koji ističu da ih konzumiraju nekoliko puta mjesečno. Nešto više je korisnika koji bombone jedu jednom mjesečno ili rjeđe (18,9%) te onih koji bombone jedu rijetko – samo kada im ponude (21,9%). Na temelju navedenih rezultata vidimo da gotovo 80% ispitanika barem ponekad konzumira bombone jer tek malo iznad jedne petine ispitanih (21,5%) navodi kako ne jede bombone.

Kruti bomboni su najpopularnija vrsta. Njih preferira više od polovice konzumenata, točnije njih 51,7%. Mekani bomboni su prvi izbor za 34,4% potrošača, dok 13,9% njih kaže kako podjednako voli obje vrste bombona.
Sličan je omjer i kada je riječ o aromi bombona koju konzumenti najviše vole. Natpolovičnu većinu od 55,3% odnose osvježavajuće arome (menta, anis i sl.). Voćni okusi su najdraži za 31,6% konzumenata, a karamela je preferencija za 11,3% njih. Ostali okusi zauzimaju malih 1,8% udjela.

Supermarket/trgovina dominantno je mjesto kupnje ove impulsne kategorije, gdje ove proizvode kupuje čak 96,3% potrošača. Na benzinskoj postaji bombone kupuje njih 2,2%, a na kiosku 1,5%.

Tri su glavna razloga za konzumaciju bombona. Da ih konzumiraju kako bi se zasladili navodi najviše konzumenata – 34,9%. Kako bi osvježili dah kao razlog ističe 30% potrošača, a zbog razbijanja dosade njih 26,2%. Ostali razlozi konzumacije zauzimaju daleko manje udjele: zbog gladi (2,2%), zato što su dostupni (0,9%), zbog pada šećera (0,9%), iz zdravstvenih razloga/hipoglikemija (0,9%), zbog nervoze/da se smirim (0,8%) te zbog kašlja (0,5%).