Nedjelja, 15 Studeni 2015 12:10

Požega ima do 40 muškaraca godišnje s bolesti prostate

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

BRKATI STUDENI MOVEMBER - MJESEC MUŠKOG ZDRAVLJA -

POŽEGA – Po drugi puta u Požeško-slavonskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo županije i Županijske lige protiv raka obilježava Brkati studeni – Movember, Mjesec muškog zdravlja. Inače je ova javnozdravstvena akcija dobila svoje temelje 2003. godine u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je umjesto početne skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja okuplja više od 5 milijuna registriranih sudionika diljem svijeta, koji tijekom studenog puštaju brkove pod sloganom „Mijenjamo lice muškog zdravlja“.

- Cilj je podsjetiti naše dečke, muškarce da trebaju voditi računa o svom zdravlju, podsjećamo na njihove supruge da ih na to podsjete, jer se počesto da su žene te koje vode računa o zdravlju ukućana. treba početi s kontrolama IMG 6566zdravlja prostate već nakon 40-tih godina, a 50-tih svakako. Uobičajeno se kaže kada bi muškarci dovoljno dugo živjeli, svaki bi dobio rak prostate, jer o tom problemu ćemo sve više slušati. Što smo stariji i što je populacija starija ima sve više karcinoma prostate. Kod nas u županiji rak prostate je treća bolest po pojavnosti, iza raka pluća i raka debelog crijeva, što je svakako visoko – rekla ej voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević, dr. med. mr. spec. javnog zdravstva, koja napominje da su mogućnosti velike, od pregleda kod svog liječnika, napraviti krvne pretrage gdje se određuje vrijednost antigena. Drugi problem koji se javlja kod muškaraca je rak testisa, koji nije jako čest, ali javlja se kod mlađih muškaraca. Jedan od prioriteta u javnom zdravstvu županije je i mentalno zdravlje muškaraca, posebno u borbi protiv ovisnosti i kroz rad nove ambulante za stres, koja je namijenjena za oba spola.

- Kod nas u OŽB Požega urološka služba liječi sve pojavnosti tumora prostate i testisa, a učestalost je od jednog do dva pacijenta tjedno. Uspjesi su različiti i ovisni o kojem stadiju je bolest otkrivena. Zbog toga su i važne ovakve akcije da bi se potaklo kontroliranje kod muškaraca. Unazad nekoliko godina to je oko 40-tak pacijenata godišnje, ili 1700 pacijenata u Hrvatskoj. Velika je smrtnost jer se muškarci ne javljaju na preventivne preglede, nego već sa simptomima i metastazama. probleme s mokrenjem oni uglavnom pripisuju povećanoj prostati i misle da je to dobroćudno povećanje prostate, što nije uvijek kod svih muškaraca – kaže predsjednik Lige za borbu protiv raka, Kristijan Matković, specijalist plastične kirurgije u OŽB Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić