Nedjelja, 11 Listopad 2015 11:35

Titulu ponijela Marija Ribičić iz Grabarja

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

16. IZBOR NAJUZORNIJE HRVATSKE SEOSKE ŽENE 2015. -

NATJECALE SE 23 SEOSKE ŽENE IZ 12 HRVATSKIH ŽUPANIJA

VELIKA – Općina Velika koja je domaćinstvo dobila u zadnji trenutak, zbog poznate situacije s izbjeglicama u istočnoj Slavoniji, te zamijenila mjesto Đuriće u općini Drenovci, pokazala se kao izvrstan domaćin i organizator. 16. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene Hrvatske 2015. prošao je besprijekorno, sa do sada najviše seoskih žena u konkurenciji, njih čak 23 iz 12 županija. One su se IMG 1218predstavile posjetiteljima u Sportskoj dvorani u Velikoj i prosudbenom žiriju, na štandovima prikazale samo dio svojih ručnih radova i plodova svakodnevnog rada u domaćinstvu i na svojem poljoprivrednom gospodarstvu, svoje zimnice, autohtona jela i slastice, a ranije su članovi žirija obišli i svako imanje ponaosob. Kandidatkinje su odgovarale i na pitanja članova žirija i pokazale odlične govorničke sposobnosti, te uglavnom iznijele niz problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu, a posebno u radu u poljoprivredi, istakle svoj slabi status koji imaju i nesigurnost koju svaki dan sve više donosi bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Neke su u kritikama i prijedlozima bile toliko uvjerljive da su i govornici iz politike ostali zatečeni ali kako kažu s novim iskustvima, pa čak u ponekim pronašli i nove političarke.

Izbor je održan pod pokroviteljstvom predsjednice RH a kao izaslanik se obratio Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski, u ime organizatora Udruge najuzornije seoske žene, predsjednica Dragica Vučković, u ime pokretača cijele manifestacije i predsjednik žirija Josip Kraljičković, članica europarlamenta Marijana Petir a manifestaciju je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

IMG 1233- Ovim projektom želimo pripomoći promociji vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu, radi afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela. Kroz ovaj projekt Udruga posredno utječe na poticaj razvoja ruralnih sredina, svaka kandidatkinja koja sudjeluje u izboru predstavlja kraj iz kojeg dolazi ono što ona radi i kroz način na koja ona doprinosi njegovom napretku – istakla je predsjednica Dragica Vučković.

Prije 16 godina idejni začetnik cijelog natjecanja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu i do sada predsjednik žirija u svim natjecanjima bio je mr. sc. Željko Kraljičković zaposlen u Zagrebačkoj županiji na poslovima poljoprivrede i ruralnog razvoja, prvo kao projekt te županije, koji se kasnije proširio na kontinentalnu Hrvatsku, a danas na cijelu Lijepu našu. – Danas je to projekt na cijelom području Hrvatske, a ide u cilju da široj javnosti predstavi našu seosku ženu danas i poboljša njihov status. Zadovoljan sam što imamo i kandidatkinju iz naše najdalje županije, Dubrovačko-neretvanske a i time da je ovdje odlično raspoloženje i veselje.

IMG 1256U Velikoj su se predstavile 23 kandidatkinje u Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu: Monika Bakonji iz mjesta Stremec u Zagrebačkoj županiji, Ivančica Benko iz mjesta Dijaneš kod Vrbovca, Anita Cvjetičanin iz mjesta Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji, Marija Damjanović iz mjesta Strizivojna u Osječko-baranjskoj županiji, Ksenija Dugaja iz mjesta Čađavica, Marica Jovanović iz mjesta Gradište, Vukovarsko-srijemska županija, Snježana Kovač iz mjesta Ozalj, Karlovačka županija, Mira Kovačević iz Zrinskog Topolovca, Bjelovarsko-bilogorska županija, Marica Mandić Grgić iz Cerne, Vukovarsko-srijemska županija, Nevenka Marković iz Treštanovaca, Požeško-slavonska županija, Martina Medvidović, Sikirevci, Brodsko-posavska županija, Ana Meseljević iz Apševaca, Vukovarsko-srijemska županija, Božica Miskrić iz Čajkovaca, Brodsko-posavska županija, Ljiljana Mlađenović iz Dubrovčaka Desnog, Sisačko-moslavačka županija, Manda Olujević iz Bebrine, Brodsko-posavska županija, Željka Palinić iz Blaca, Dubrovačko-neretvanska županija, Anita Pintar iz Čabra, Primorsko-goranska županija, Radmila Rastovac iz Selišta, Sisačko-moslavačka županija, Marija Ribičić iz Grabarja, Požeško-slavonska županija, Željka Šarić iz Trnbusa, Splitsko-dalmatinska županija, Slava Tor iz Zvijeraca, Bjelovarsko-bilogorska županija, Marina Violić s Pelješca iz Dubrovačko-neretvanske županije, Romina Zadravec iz Kusanovca, Zagrebačka županija.

Najveće veselje Grabarčana iz Požeško-slavonske županije
Za najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2015. godine po odluci žirija proglašena je Marija Ribičić iz mjesta IMG 1280Grabarje, grad Kutjevo, Požeško-slavonska županija. Marija je rođena 1981. godine, majka triju sinova, a živi u mnogobrojnoj obitelji i domaćinstvu koje se sastoji od četiri generacije. Na svojem OPG obrađuju 50 ha zemlje, uzgajaju 50 goveda od kojih su uglavnom muzne krave, tove 50 svinja i uzgajaju 3 konja. Za potrebe domaćinstva proizvode domaće mesne i mliječne proizvode. Dobitnica je nagrade za šampionsko grlo za junicu i kravu. Uz sav zahtjevni posao na OPG-u Marija izrađuje sve vrste ručnih radova, tka na tkalačkom stanu a aktivna je članica KUD-a Poljadija iz Grabarja, koji je cijeli uz tamburaše dopratio Mariju na natjecanje i cijelo vrijeme ju bodrio. U tamburaškom sastavu Poljadije sviraju i dva Marijina sina, a uključuje se i treći sin. Marija je članica i Konjogojske udruge i zajedno sa suprugom Ivicom često sudjeluju na konjičkim manifestacijama, sa svečano ukrašenom zapregom.

IMG 1331- Jako sam sretna, a moram reći da se nisam nadala pobjedi, iskreno možda druga ili treća, pa me je ovo jako obradovalo. Zadnjih nekoliko dana bilo je puno priprema, pekle smo kolače. Velika podrška mi je bila moja cijela obitelj, suprug, moji dečki, svekrva i svekar i baka. Uključila se tu i moja mama. Ovdje smo prikazali sve ono što je baš naše i proizvodi se na tradicionalni način, od kulena, sira, kruha, do kolača. Nakon svega uslijedit će jedna velika fešta – istakla je pobjednica Marija Ribičić, koja se udala u Grabarje s 19 godina i u poljadiju donijela graničarski duh iz sela Bučje, a danas uspješno spaja kulturu i baštinu ta dva slavonska kraja. Iako oba u Požeštini, razlikuju se po običajima, nošnji, ali oba kraja radišnih i vrijednih ljudi, što je Marija i dokazala.

Za prvu pratilju izabra je Božica Misirić iz Čajkovaca, rođena 1975. godine, majka sina i dvije kćeri, ekonomska tehničarka, koja vodi OPG i obrt. Obrađuju 150 ha zemlje, bave se ratarstvom a uzgajaju i dva konja i ždrijebe. Bavi se izradom ručnih radova a članica je i KUD-a Čajkovci.

IMG 1350Druga pratilja je Marija Medvidović, rođena 1981. god. iz Sikirevaca. Majka tri sina i kćerke, a njihov OPG bavi se uzgojem konja na ergeli koja ima 40 lipicanaca. Uz konje imaju krave, svinje, ovce i piliće, a obrađuju 30 ha zemlje. S konjima su nastupali na tradicionalnim i sportskim manifestacijama diljem Hrvatske ( državni prvaci deset puta) natjecanjima u Europi, te na svjetskim prvenstvima. Vješta je u jahanju i vožnji zaprege, Uz vrt, zimnicu, proizvodi sir i radi ručne radove.

Sve kandidatkinje su dobile vrijedne nagrade organizatora i sponzora, a pobjednica i nagradu euro zastupnice Marijane Petir, put i višednevni boravak u Briselu, te upoznavanje s europskim institucijama. Marijana Petir je po uzoru na hrvatsko natjecanje predložila da se najuzornija seoska žena iz ruralnog prostora bira i na nivou europske zajednice, što je dobilo odobravanje i prihvaćeno, te sada lobira za natjecanje u europskom proračunu.

Tekst/foto: Vladimir Protić