Nedjelja, 07 Lipanj 2015 15:47

Šampionska graševina Kutjeva d.d. i Vinarije Perak

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

FESTIVAL GRAŠEVINE U KUTJEVU IZNJEDRIO I NAJBOLJE GRAŠEVINE -

 KUTJEVO – Ocjenjivanjem graševina iz cijele Hrvatske, od prispjelih 133 uzorka, započeo je ovogodišnji Festival graševine u Kutjevu, manifestacije koja je započela prije osam godina s ciljem podizanja sorte grožđa graševine i vina na najviši nivo u Hrvatskoj. Ova manifestacija je nekada u svom održavanju imala i Vinotu, festival pjesme i vina, izbor najljepše djevojke, vinske kraljice kutjevačkih vinarija, izbor najljepše fotografije graševine u cvatu, što je ove godine izostalo.

 Podjelom diploma, zlatnih medalja i proglašenjem šampiona graševine na velikoj pozornici na Trgu graševine koje su uručivali predsjednica kutjevačkog Gradskog vijeća Josipa Miličević, kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević započela je velika fešta.

Ovogodišnji šampion, kao vino s najvišom ocjenom, postalo je graševina, ledena berba iz 2009. godine Kutjeva d.d., koje je postalo i apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala, jer je ukupno za sve predane uzorke dobilo nekoliko zlatnih medalja i Veliku zlatnu plaketu, a sve medalje primio je glavni enolog kutjevačkih podruma Ivan Marinclin. Nagradu šampion Festivala graševine 2015. u kategoriji suhih vina Graševina berbe 2013. i starijih godišta osvojila je tvrtka Perak d.o.o. za vino Graševina berbe 2012. Titulu šampiona Festivala graševine 2015. za Graševinu berbe 2014. osvojila je tvrtka Kutjevo d.d. za vino Graševina De Gotho, berbe 2014.

 Najbolje ocjenjeno bijelo suho vino sorte Graševine 2013. godine i starije zlatnu medalju dobilo je Vinogradarstvo - podrumarstvo Krauthaker, Iločki podrumi d.d., Erdutski vinogradi d.o.o., OPG Đurinski, Kupljenovo, Ivan Sokač, Stubičke toplice i Iločki podrumi d.d. Za predikatna vina sorte graševina Velike zlatne medalje Galić d.o.o., Perak d.o.o., Vinogradarstvo i vinarstvo Branko Jakobović, Vetovo, Hrvatske šume UPŠ Požega, Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker. Najbolja mlada graševina berbe 2014. godine postala je Graševina „De Gotho“ Kutjeva d.d., graševina Vina Markota, Đakovačka vina, Vino Buhač Ilok, OPG Janoš Seleši, Karanac i Ivan Sokač Stubičke Toplice.

Nakon proslavljenih tamburašica Garavuša, TS Veličke legende i TS Posegana, preko tri tisuće posjetitelja zabavljalo se uz Crvenu jabuku. Svi posjetitelji na desetak štandova vinara mogli su kupnjom čaše s etuiom po 30 kuna kušati izložena vina, a nagradu za najbolje uređeni vinski štand po ocjeni novinara dobio je štand Vinarije Soldo iz Vetova. Da bi lakše išlo vino pobrinuo se OPG Hruška iz Bjeliševca sa svojim legendarnim slavonskim hot-dogom, finom ljutkastom slavonskom kobasicom u pecivu a slatke palačinke s pekmezom od vlastito uzgojenog šipka nudio je OPG Zelenika iz Velike. Uz bačve vina Kutjeva d.d., svoja vina ponudili su vinarije Tandara, Ivanović, Tepeš, Galić, Perak, Soldo, Josipović, Čamak, Baronica, Krauthaker i Mitrović.

Tekst/foto: Vladimir Protić