Srijeda, 20 Svibanj 2015 09:57

Dođite da postavimo Najduži stol u Hrvata

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NAJAVLJENA 25. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U VELIKOJ -

VELIKA – Turistička zajednica Velika pod pokroviteljstvom općine Velika obilježava jedan vrijedan jubilej, po 25. puta organizira Međunarodnu smotru folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ posljednjeg vikenda u svibnju mjeseca, trodnevnom manifestacijom na kojoj postavlja i Najduži stol u Hrvata.

Sve počinje u petak navečer 29. svibnja pod velikim šatorom od 21 sat, koncertom TS Veličke legende a onda velikim koncertom poznate virovitičke rock grupe Vatra.

Subota 30. svibnja od 19 sati rezervirana je za Najduži stol u Hrvata koji se po 6. puta održava u Velikoj, a teži da svojom dužinom nadmaši sve slične manifestacije. Ova manifestacija okuplja i veliki broj sudionika, ali i broj posjetitelja koji se bilježi u nekoliko tisuća. – Uspjeli smo sve organizirati i ove godine bez obzira na težu situaciju, no to moramo očuvati i održati – istakao je načelnik općine Vlado Boban, koji je pozvao udruge i društva da uzmu svoje učešće na najdužem stolu, a pozvao i građane Požeštine i njihove goste da dođu i uživaju na najdužem stolu. Direktor TZ Velika Tomislav Galić očekuje da će postaviti stol duži nego prijašnjih godina, te poziva zainteresirane da se još prijave za najduži stol. – Ta manifestacija je postigla i dobila najveći odjek u javnosti i najveći broj posjećuje Najduži stol u Hrvata. Kotizacije za najduži stol nema, a ona se sastoji samo u hrani i piću koja će se postaviti na stol za degustaciju i konzumaciju posjetitelja.

U nedjelju 31. svibnja od 16 sati kreće povorka folklornih društava od veličkog Vatrogasnog doma, a time počinje i 25. izdanje Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja. U svečanoj povorci, a kasnije i na pozornici u velikom šatoru predstavit će se, osim domaćina KUD-a Ivan Goran Kovačić velika i gosti, RKUD Rudar Raša koji u Veliku dolazi već 20. godinu za redom. Kako su su Veličani stavili u zadatak da na svojoj smotri okupe sve Hrvate koji žive u susjednim državama dolazi HIG Budimpešta iz Mađarske, HKUD Matija Gubec iz Tavankuta, KUD Otrovanec iz Otrovaneca, KUD Klokotič iz Rumunjske, HKUD Dubrave iz Aladinića u BiH, te imenjak KUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. Društvo dolazi prvi puta i slovi kao institucija folklora u Hrvatskoj što će Veličanima i njihovim gostima biti posebna atrakcija.