Srijeda, 20 Svibanj 2015 09:30

Preko 20 autora dokazuju interes struke za ovu znanost

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ODRŽAN 5. BALNEOLOŠKI SKUP "DR. IVAN ŠRETER" -

LIPIK – Specijalna bolnica Lipik bila je domaćin, ali i organizator, 5. balneološkog skupa "Dr. Ivan Šreter". U organizaciji je sudjelovalo i Hrvatsko društvo za balneologiju i prirodne ljekovite činitelje Hrvatskog liječničkog zbora a, kako su istakli organizatori, održavanje ovog skupa trebalo bi doprinijeti afirmaciji balneologije (znanost koja proučava metode IMG 9277liječenja pomoću prirodnih mineralnih voda) u Hrvatskoj te njezino pozicioniranje u našoj medicini u aktualnim nastojanjima razvitka kontinentalnog lječilišnog turizma. Treba podsjetiti kako je balneološki skup dobio naziv po bivšem ravnatelju lipičke bolnice koji je stradao u Domovinskom ratu.

I ove godine u Lipiku su se okupili stručnjaci iz raznih ustanova u Hrvatskoj a prvi ih je u ime organizatora pozdravio dr. Oto Kraml. Potom je govorio ravnatelj lipičke bolnice Darko Kelemen. - Kad smo prije četiri godine, sa četiri predavača, organizirali prvi skup učinili smo to s entuzijazmom, ali bez velikih pretenzija, skromno, ne misleći da ćemo doći do prvog jubileja. Ovaj skup ne sjaji glamurom metropole ili drugih atraktivnih sredina, ali čak 14 tema, s preko 20 autora, potvrda su aktualnosti teme, interesa struke za balneologiju i ozbiljnosti kako autora tako i ostalih sudionika – istakao je Darko Kelemen.

Gradonačelnik Vinko Kasana je u svom pozdravnom govoru kazao kako jeFerninand Troha zamjenik župana Požeško-slavonskog riječ o stručnom skupu ali je on ujedno i prigoda da se svi sjete jednog velikog čovjeka, dr. Ivana Šretera. - Zahvaljujem organizatorima skupa jer je on također i prilika za promidžbu Grada Lipika i kao lječilišne i kao turističke destinacije – rekao je gradonačelnik Kasana. Balneološki skup značajan je i za cijelu Požeško-slavonsku županiju, dodao je dožupan Ferdinand Troha. - Siguran sam da će Lipik postati centar balneologije u Hrvatskoj jer ovdje su ljudi koji imaju znanje, vještine i iskustvo za to – kazao je Ferdinand Troha. Nakon ovih pozdravnih riječi uslijedilo je niz petnaest minutnih stručnih predavanja o kojima je na kraju vođena rasprava.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić