Petak, 15 Svibanj 2015 14:01

Izgrađen kolektor i poboljšana energetska učinkovitost objekta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DOM ZA STARE U MARINOM SELU U GODINU DANA INVESTIRANO 800 TISUĆA KUNA -

 PAKRAC – Unazad godinu dana Dom za stare u Marinom Selu, koji je vlasništvo Gradskog društva Crvenog križa Pakrac, bio je veliko radilište. U njega je uloženo oko 800 tisuća kuna a posljednji projekt, koji tek treba donijeti prave rezultate, upravo je završen.

DOM U MARINOM SELU- To je projekt kojim smo poboljšali energetsku učinkovitost objekta a zajednički smo ga realizirali s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Postavljena je termoizolacija na najstariji dio objekta građenog 1936. godine a zamijenjena je i stolarija na dvije trećine doma. Jedna trećina je nova i nije bilo potrebno mijenjati ju. Prema izračunu projektanta, uštede na energiji će biti 49 posto što nije malolo i nama će puno značiti jer smo do sada godišnje za plin i struju plaćali oko 180 tisuća kuna – rekao je ravnatelj GD Crvenog križa Duško Kliček. Prije nego su počeli radovi na objektu, dodao je, bilo je nužno izraditi energetski certifikat što je također 'odrađeno' zajedno s Fondom. Naime, izrada certifikata koštala je 25 000 kuna a zamjena stolarije i oblaganje fasade 426 tisuća kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša osigurao čak 80 posto novca. Ostatak su sredstva Crvenog križa.

Drugi važan projekt u Domu za stare u Marinom Selu realiziran unazad godinu dana jest izgradnja kolektora vrijednog oko 300 tisuća kuna. Polovinu tih sredstava dobiveno je od Ministarstva graditeljstva dok su po 25 posto potrebnih sredstava osigurali gradovi Pakrac i Lipik. Inače, novi kolektor koriste i kućanstva koja se nalaze u dijelu Marinog Sela gdje se nalazi Dom.

U Crvenom križu sada već planiraju nove projekte za Dom u Marinom Selu. - Okrećemo se obnovljivim izvorima energije i u pripremi je projekt koji ćemo poslati u Fond. Vrijednost mu je 340 tisuća kuna a želja nam je na objekt postaviti sunčevi kolektor kojim bi mogli proizvodili struju. Tako bi dobili sustav za grijanje vode i dogrijavanje grijanja – kazao je Kliček. U Dom za stare u Marinom Selu ulagalo se dosta i proteklih godina pa on sada ima sve najosnovnije što jednoj ovakvoj ustanovi treba. Ubuduće, kaže Kliček, ići će se na postepenu modernizaciju a u planu je i uređenje dvorišta što, među ostalim, predviđa uređenje sjenice, postavljanje viseće kuglane i staze za boćanje... U Domu za stare u Marinom Selu je 65 korisnika i on je neprestano popunjen. O korisnicima skrbi 18-ero zaposlenih djelatnika.

Tekst: V.M. Foto: Dom za stare Marino Selo