Subota, 14 Ožujak 2015 17:56

Najbolji učenici Ugostiteljsko turističke škole iz Osijeka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽAN 10. JUBILARNI KUP UGOSTITELJA "SVETI GRGUR 2015" -

 POŽEGA – Na ovo godišnjem jubilarnom 10. Kupu ugostitelja „Sv. Grgur 2015.“ u organizaciji Obrtničke škole Požega i Hrvatske obrtničke komore Požeško-slavonske županije u obrtničkoj školi okupilo se 49 natjecatelja iz sedam županija. Učenici strukovnih škola iz Zagreba, Osijeka, Virovitice, Pitomače, Nove Gradiške, Županje, Križevaca, Đakova i Požege, budući konobari, kuhari te mladi somelieri s ponudom vina uz jela natjecali su se u pripremi kratkih i dugih alkoholnih i bezalkoholnih barskih mješavine, s ručnim i električnim mješačima, u pripremi slanih i slatkih jela, flambiranju jela s alkoholom, a uz pravilnu prezentaciju somelieri juniori služili su vina kutjevačkih i požeških vinara uz spravljena jela.

Sve nazočne učenike i mentore prigodnim riječima pozdravili su predsjednik Udruženja obrtnika Požege Mile Golić, gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske Stipo Barukčić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

 - Sve vas pozivam da ne idete nikuda kako bismo rame uz rame ovdje pokrenuli gospodarstvo. Prostora za to imamo a posebno jer naša županija može i mora biti bolja. Osobno sam vezan na vaše zanimanje i ponosan sam jer sam i ja 14 godina bio konobar i na taj sam način služio svome narodu a kasnije kao vojnik i general – rekao je župan Tomašević.

 Najbolji u pripremanju slatkog jela su bili Klaudija Jelić i Đurđica Eržić iz Županje, drugi su Marijan Pačarić i Lara Kasum iz Osijeka, a treći Vanja Rukavina i Ivana Kalenik iz Pitomače. U pripremanju slanih jela najbolje su kuhali Marijan Pačarić i Lara Kasum iz Osijeka, drugi su bili Robert Stasny i Josipa Zeba iz Požege, a treće mjesto su dobili Klaudija Jelić i Đurđica Eržić iz Županje.

 Najbolje kratke barske mješavine je pripremio Mato Štivičić iz Nove Gradiške, Drago Crnogorac iz Osijeka, te Cristina Oltean iz Zagreba. U pripremanju dugih mješavina u ručnom mješaču prvo mjesto je osvojila Helena Grizelj iz Virovitice, drugi je bio Marko Božić iz Zagreba i treće mjesto je osvojila Valentina Belani iz Križevaca. Prvo mjesto u pripremanju dugih barskih mješavina u električnom mješaču je pripalo Heleni Grizelj iz Virovitice, drugo mjesto Petri Babić iz Zagreba, treće mjesto Ines Habus iz Osijeka. Najbolji sommelier junior je Drago Crnogorac iz Osijeka, a najbolji u pripremanju barskih mješavina slobodnim stilom je Danijel Horvat iz Zagreba. Grand prix je i ove godine osvojila Ugostiteljsko turistička škola iz Osijeka.

Tekst/Foto: Vanja Protić