Petak, 06 Ožujak 2015 15:49

Mara i Viktor obnovili bračni zavjet nakon 50 godina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ALILOVAČKA OBITELJ JURIĆ FEŠTOM PROSLAVILA ZLATNI PIR -

 ALILOVCI - Uz stotinjak gostiju, rođaka i uzvanika supružnici Viktor (75) i Mara (70) Jurić iz Alilovaca proslavili su pola stoljeća braka ili kako se to popularno naziva Zlatni pir. Među njima su bili i oni DSC 1933pristigli iz daleka kao napr. Marina sestra iz Njemačke, Viktorov nećak iz Velike Britanije i drugi. Dobrom raspoloženju i veselju do kasnih noćnih sati svoj su doprinos dali i ovdašnji svirači "Nehajski bećari" pod vodstvom Ive Biondića, koji je inače Marin rođeni brat. Viktor se kao mali dječačić iz Kamičana pokraj Prijedora (BiH) doselio u Alilovce, a Mara rođena Biondić iz Stolca pokraj Senja u obližnje Mihaljevce. Slučaj je htio da se sretnu u selu gdje je ona živjela.

- Sreli smo se na seoskoj zabavi u Mihaljevcima, više puta sam je ranije vidio, sviđala mi se, pa sam dolazio na takve priredbe - prisjeća se prvih susreta Viktor. Njihovog upoznavanja i druženja rado se sjeća i Mara.

DSC 2062- Znao je lijepo plesati, to mi se sviđalo, a bio je uporan i u molbama da plešemo zajedno, ali i u osvajanju - priča nam Mara.

Vjenčanje je bilo 27. veljače 1965. godine u požeškom Matičnom uredu, ali i u crkvi Svete Terezije Avilske u Požegi. Bračni zavjet sada su nakon 50 godina zajedničkog života obnovili u mjesnoj crkvi u Alilovcima pred kaptolačkim župnikom Josipom Klarićem.

Kroz dugi brak Mara je ispočetka bila domaćica, a Viktor je kao metalski radnik radio u požeškoj Ljevaonici željeza i tvornici strojeva „Plamen“, da bi ih put od sredine šezdesetih godina odnio u Francusku gdje je Viktor radio bravarske poslove, što mu je struka, a Mara u poznatoj tvornici automobila Citroen.

DSC 1955Nakon 19-godišnjeg boravka u tuđem svijetu vratili su se kući i otišli u mirovinu. U Alilovcima su sagradili kuću i prateće objekte.

- Praštanje je bez sumnje recept za dug zajednički život i slogu - ističe Viktor i dodaje da je Mara ipak njemu više opraštala nego on njoj. Umirovljeničke dane provode u mirnom životu sela Alilovci.

- Željeli smo dijete, no sudbina je htjela drugačije - kazala nam je Mara. Stoga njih dvoje imaju izuzetno dobre odnose sa brojnom rodbinom, pogotovo u okolnim selima Mihaljevcima, Trnovcu, Kaptolu i drugima. Uzajamne posjete i druženja sa njima u različitim prigodama prikraćuju im umirovljeničke dane, a želja im je jedino da ih zdravlje još posluži.

Tekst/Foto: J. Topić