Nedjelja, 15 Veljača 2015 12:36

Među 30-tak jahača saborski zastupnici, župan i gradonačelnica

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

VRAĆANJE TRADICIJE - 4. POKLADNO JAHANJE ŽUPE BUČJE -

 BUČJE / DRENOVAC – Staru tradiciju jahanja svojih žerava, lipicanaca o ostalih pasmina konja koji su uzgajani u ovim šokačkim i graničarskim krajevima za poklade kroz sela vratili su prije četiri godine, zahvaljujući članovima konjičkog kluba iz Pleternice, ali i vrijednim uzgajivačima konja iz Požeštine, kojih je sve više. Tradicija je to koja se pamti od turskih vremena, kada su ovi krajevi bili graničarsko obrambeni krajevi Europe i kada su muški stanovnici bili graničari, uvijek spremni uzeti oružje, svoje konje i krenuti u obranu.

IMG 3679Kako povorka uvijek kreće iz drugog mjesta, ove godine ona je krenula iz Brodskog Drenovca, sa imanja OPG Franje Kovačević nakon blagoslova, a kroz selo dugo nekoliko kilometara uputila se prema Bučju i Zagrađu gdje je nakon dolaska uslijedila svečana večera za sve jahače i sudionike koji su putovali iza jahača u svečano okićenim kočijama.

– Ovu dugu tradiciju pokladnog jahanja mi smo obnovili nakon četiri godine. Ponosni smo na tu tradiciju i vratili smo ono što su naši stari živjeli. Mi želimo našoj djeci i unučadima pokazati kako se bogati živjelo u ovim prostorima. S nama su svi prijatelji iz Slavonije i kontinentalnog dijela Hrvatske, a ponosan sam što imamo i prijatelje iz Dalmacije, saborskog zastupnika i gradonačelnika Benkovca, Branka Kutiju, ali i članove Klape Šufit koji su nam došli zapjevati. Ja jašem na svome konju, službenog naziva Napolitano Toplica, ali mi u Slavoniji imamo za konja svoje narodno ime, tako ja jašem na Sokolu, a u štali još imam i njegovog brata Bećara, kobilu od 8 godina Zoru i malo ždrijebe Beba. Tradicija konjogojstva kod nas neće izumrijeti i ja sam ponosan što moji sinovi obožavaju konje, ali i moji unuci već mi pomažu čistiti štalu i vole zajahati. Uskoro će i oni biti jahači i pokladni jahači – istakao je požeško-slavonski župan koji je sa saborskim zastupnikom Franjom Lucićem i bivšim županom Marijanom Aladrovićem bio na čelu kolone. Prva postaja za okrjepu jahača bila je upravo u roditeljskoj kući Aladrovića, gdje su svi jahači i kočije IMG 3702dočekane u prostranom dvorištu i počašćeni, rakijom i suhomesnatim delicijama, a na kraju vinom i kolačima. Uz pjesmu jahača ovdje su svoje uspješnice otpjevali i klapa Šufit.

 Nije rijetko već vidjeti i žene kao pokladne jahače, posebno mlade pripadnice koje dolaze iz konjogojskih obitelji, koje se vole u slavonskoj rekli pokazati na konju, no rijetka je prilika vidjeti i jednu gradonačelnicu na konju. Pleternička gradonačelnica Antonija Jozić već drugi puta učestvuje kao pokladni jahač u manifestaciji. – Štujem ovu tradiciju i grad Pleternica podržava vraćanje ove tradicije, jer to je i jedina manifestacija ovog tipa u našoj županiji. Svi ovi brojni učesnici pokazuju da mi do svojih običaja i tradicije držimo. Ja jašem pastuha Agu iz Županje – rekla je gradonačelnica Jozić.

 Jedan sudionik od prvog jahanja je i Ivica Ribičić iz Grabarja, koji obvezno sudjeluje sa svojim konjima na svakoj konjogojskoj manifestaciji. Sa njim je ove godine po prvi puta jahao i ponos svakog oca, sin Mihael, koji također ide očevim stopama i neobično voli konje. – Jašemo na kobilama, na dvije ponosne dorke, majku i kćer, uzgojene na našem obiteljskom imanju. Nas dva ponosna jahača volimo sve običaje na kojima se učestvuje s konjima, svaki slobodan trenutak provodimo s konjima i IMG 3710vrlo često jašemo – kaže Ribičić, inače i predsjednik KUD-a Poljadija iz Grabarja.

 Kroz sela Bučje i sve do Zagrađa pokladni jahači su imali desetak postaja, na kojima ih je čekala okrjepa i pjesma domaćina, a gotovo pred svim kućama stanovnici su iznijeli ponajbolja jela i pića i dočekivali jahače i njihovu pratnju u konjskim zapregama.

Tekst/Foto: Vladimir Protić