Srijeda, 28 Siječanj 2015 14:27

Učenike oduševili forenzičari

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZANIMLJIVA PREZENTACIJA U OŠ DRAGUTINA LERMANA -

 BRESTOVAC - Vještaci Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" boravili su u osnovnoj školi Dragutina Lermana u Brestovcu te ih upoznali kako Centar radi i provodi svoja istraživanja što u konačnici rezultira i otkrivanjem počinitelja mnogih kaznenih djela, bez obzira radi li se o onim najtežima ili nešto lakšima.

DSC 0171Djelatnici Centra Adela Makar, Daniela Dekanić, Zdenko Mindum i Mario Mikulić, učenicima osmih razreda tako su pokušali približiti daktiloskopiju, balistiku, biološke i toksikološke pretrage. Pokazali su im i pribor koji koriste pri izuzimanju dokaza kao i način kako se uzimaju otisci prstiju.

Oduševljenju nije bilo kraja kada su se i sami učenici "prihvatili posla". Dio njih je i obukao zaštitna odjela, dok su se drugi uhvatili u koštac s uzimanjem otisaka prstiju ili drugih dokaza. Zato ne čudi što je većina učenika izjavila kako im je ovo predavanje bilo jedno od najzanimljivijih u školi ta da razmišljaju i sami postati forenzičari.

- Gledam na TV-u male detektive, to mi je jako zanimljivo. Današnje predavanje jako mi se svidjelo, pogotovo ono što sam čuo o vatrenim oružjima i tim drogama. Jako mi se svidjelo. Odlično je bilo - oduševljeno je rekao Adrijan Ćosić, a slično je izjavila i Dora Ćosić. - Najviše me se dojmilo to što svaki čovjek ima različit otisak prsta čak i jednojajčani blizanci. To je nešto što nisam znala, nego sam danas naučila. Vrlo zanimljivo mi je bilo.

- Zanimljivo je i dosta poučno. Svidjelo mi se predavanje, najviše balistika i oko oružja i droga. Kad bi upisivao takvu školu onda bih upisivao za kriminalistiku i rješavanje  ubojstva i tako nešto - rekao je Nemanja Puač.

IMG 0039Zahvaljujući Centru za forenzična istraživanjem ispitivanja i vještačenja koji ima pet službi, otkriveni su počinitelji mnogih kaznenih djela. Tako je učenicima Zdenko Mindum iz Centar otkrio kako svako ispucano streljivo ima svoja polja i žljebove što se koristi u dokazivanju dali je netko koristio tako oružje ili nije. Prema riječima Maria Mikulića baza otisaka prstiju u RH osnovana je 1804.godine i upravo je Centar među prvima u Europi osnovao tu bazu podataka. Ta baza podataka je kasnije digitalizirana, postoji sustav za automatiziranu obradu podataka, koja se popularno naziva AFIS.

Kroz ovo predavanje tako učenici nisu dobili samo osnove o forenzičnoj znanosti već su i  naučili da je počinitelja kaznenog djela uvijek moguće otkriti.

- Pa svi govore da zapravo ne postoji savršen zločin.Tragovi nekakvi uvijek ostaju. Biološki tragovi su idealni budući da 24 sata konstantno otpuštamo nekakve biološke tragove, kosa, dlake, epitel i slično - rekla je forenzičarka  Adela Makar.

Na oduševljenje svih, mladi forenzični vještaci Brestovačke škole na kraju su dobili i prave diplome za aktivno sudjelovanje u radu grupe forenzičara OŠ Dragutina Lermana.

Tekst: V.Re. Foto: V.Re/PU požeško-slavonska