Ponedjeljak, 12 Siječanj 2015 18:04

Osnovana nova podružnica školskih zadruga

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZADRUGARSTVO U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

 BRESTOVAC - Zahvaljujući činjenici da škole sve više prepoznaju značaj zadruga te da ih u zadnje vrijeme osnivaju, Požeško-slavonska županija dobila podružnicu hrvatske Udruge učeničkog zadrugarstva, za čiju je predsjednicu izabrana voditeljica učeničke zadruge Cucurbita iz Brestovca Maja Davidović.

Cucurbita OŠ Dragutina Lermana BrestovacTo će svim zadrugama koje okuplja novoosnovana podružnica omogućiti nove aktivnosti u radu. Uz to požeškoj podružnici pridružile su se i dvije zadruge s Virovitičko podravske županije budući da one u svojoj županiji nemaju mogućnost za osnivanje podružnice.

U Hrvatskoj kako doznajemo od tajnice Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Blanke Horvat iz Zagreba trenutačno ima 409 učeničkih zadruga i 19 podružnica.

 Uz poljoprivrednu proizvodnju u sklopu koje se može naći voćarstvo, uzgoj ljekovitog bilja, povrća i slično učeničke se zadruga bave i drugim djelatnostima kao što je izrada ukrasnih i uporabnih predmeta te očuvanjem tradicije i baštine. Zahvaljujući Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju koji omogućava školama osnivanje učeničkih zadruga Hrvatska je specifična u odnosu na druge zemlje koje ju okružuju pa i šire. Kako su se iskustva sa učeničkim zadrugama pokazala dobrim ne čudi i što iz godine u godinu u Hrvatskoj ima sve više školskih zadruga. Na svojim zajedničkim okupljanjima tako se uvijek mogu dobiti nove ideje, a svaka će zadruga ipak ići u onom smjeru koji je njoj najprimjereniji.

IMG 9852Požeško-slavonskoj podružnici pridružila se učenička zadruga Slatina koja kako doznajemo od Željke Venus, ima nekoliko sekcija.

- Za sada imamo šest sekcija od toga mogu spomenuti izradu rukotvorina, sekciju marketinga, slatinske kocke, slatinske kuhinje, narodnih plesova i tehnike i ekologije. To je dobro došlo učenicima koji tako imaju i veći izbor mogućnosti da se uključe u rad one sekcije koja im najviše odgovara - rekla je Venus.

 Požeška osnovna škola Antuna Kanižlića od nedavno ima zadrugu. Tu su mladi zadrugari kako doznajemo od tamošnjeg voditelja Nevena Markovića, najviše zainteresirani za obradu drveta i izradu ukrasnih i uporabnih predmeta.

 - Imamo velik, raznovrstan izbor tih naših proizvoda. Osobito smo poznati po vlakićima, koje izrađujemo, te božićnom nakitu. Radimo i ostali nakit od drveta kao što su ogrlice i narukvice - kaže Marković.

 Kako Požeško-slavonska županija od nedavno ima svoju podružnicu, učeničke će zadruge svoje aktivnosti i kreativnost pokazati već na proljeće organiziranjem prve županijske smotre učeničkih zadruga.