Utorak, 30 Prosinac 2014 10:21

Dom na Omanovcu najbolji je u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIZNANJE PAKRAČKIM PLANINARIMA ZA 2014. GODINU

 PAKRAC – Najbolji planinarski dom u 2014. godini je dom pakračkog Planinarskog društva "Psunj". Odlučio je to Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza a priznanje Pakračanima uručeno je na svečanoj sjednici Saveza u Zagrebu. Laskavu titulu osvojili su u konkurenciji 150 planinarskih objekata. - Naravno da smo zadovoljni. To nas ujedno obavezuje da nastojimo biti još bolji – kazao je Borislav Černi član Upravnog odbora PD"Psunj".

planinarski1Planinarski dom "Omanovac" nalazi se na 654,97 metara nadmorske visine, u vlasništvu je PD "Psunj" koje ga je izgradilo 1977. na temeljima ranijeg doma iz 1963., koji je izgorio 1974. godine. Dom je reprezentativna velika dvokatna zgrada, s terasom i širokim balkonom a raspolaže sa 55 ležaja uglavnom u dvokrevetnim i sa četiri ležaja te u 3 sobe sa po 5 ležaja. Dom je opremljen kuhinjom, sanitarnim čvorom te dvije sale koje zajedno mogu primiti 100-tinjak osoba. Za posjetitelje koji žele aktivan odmor i duže se zadržavaju planinarski dom na Omanovcu i njegov okoliš pružaju niz mogućnosti: tu su roštilji i sjenice, igrališta za nogomet, odbojku, badminton, košarku kao i veliko igralište za najmlađe posjetitelje. Na području planina Psunj i Papuk te Pakračke gore, uređeno je više od 150 km pješačkih staza koje su vrlo dobro označene, potom i 100 km biciklističkih staza namijenjenih za rekreativni biciklizam, ali i brdski ekstremni biciklizam. U zimskom razdoblju sanjkalište se nalazi pored doma a tu je i skijaška staza “Ivica Kostelić”, duljine petsto metara. Inače, planinarski2svoj dom planinari su dali u najam na deset godina tvrtki Omanovac d.o.o. koja nastoji u njega privući što više posjetitelja. - Broj dolazaka i noćenja polako ali neprestano raste, oko 10 posto godišnje. Broj noćenja kroz godinu sada se kreće oko 1.200 – kazao je Zvonimir Miler, vlasnik tvrtke Omanovac.

 Iako je planinarski dom trenutno u najmu, pakrački planinari su u njemu zadržali svoje prostorije i tamo redovito dolaze. Nadaju se kako će Omanovac i njihov dom biti domaćini Dana hrvatskih planinara 2016. godine za čiju organizaciju su već podnijeli zahtjev. - Želim istaći kako ovo nije naše prvo priznanje. Naime, Hrvatski planinarski savez dodjeljuje priznanja svake godine za razne kategorije a mi smo već 1997. godine bili prvi u kategoriji najboljih planinarskih društava – dodao je Černi.