Petak, 19 Prosinac 2014 09:58

Obnavljaju se četiri kuće u Gradcu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

BISKUPIJSKI CARITAS POMAŽE STRADALE U POPLAVI KAO I SIROMAŠNE OBITELJI

 PLETERNICA - Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević obišao je dvije obiteljske kuće u Gradcu koje, nakon poplava u svibnju i rujnu, obnavlja Caritas Požeške biskupije. S njim u pratnji bili su ravnatelj Caritasa vlč. Goran Lukić i pleternički župnik preč. Antun Ćorković. - Želim istaći kako pomažemo ljudima po točno utvrđenim kriterijima. Onu prvu pomoć u paketima s hranom i higijenskim potrepštinama su dobivali svi, poslije su prioritet imali samci, stari i bolesni – kazao je biskup Škvorčević.

biskup13mNakon ponovne poplave u rujnu volonteri Caritasa Požeške biskupije posjetili su 164 obitelji te su utvrdili da je u 90 kuća potrebno ponovno urediti podove, nabaviti bijelu tehniku i namještaj, a da su četiri kuće tako oštećene te je na njima potrebno izvesti građevinske radove. Do 8. studenog Caritas je u svim kućama obnovio podove i ponovno nabavio kućnu opremu i namještaj. Radovi na kući Marine Rožman su završeni a na kući Ivana Marovića nisu još započeli. Ovih dana se radi na kućama obitelji Dravec i Tilšar pa je biskup Škvorčević njih i posjetio.

Drago Tilšar (59) u svojoj trošnoj kući živi sam. Voda ga je 'potopila' i u svibnju i u rujnu a vlaga se uvukla u stare zidove. - Živim od 950 kuna mirovine. To mi nije dovoljno ni za režije a kamoli da uredim kuću nakon poplave – kazao je Drago. Najopsežniji radovi obavljaju se na kući Antuna i Snježane Dravec koja je i prije poplave bila trošna i nedovršena. Krov je, naime, bio postavljen na 'drugu deku' i kuća je bila bez potkrovlja. Proteklih dana je potkrovlje nadozidano a sada se stavlja krovište. Pravi se i nadstrešnica iznad ulaznih vrata, uređivat će se i podrumske prostorije koje su bile potpuno poplavljene a u kojima je živjela Snježanina majka. - Ne znam kako bi zahvalila na pomoći koju evo dobivamo. Presretni smo. Ja nemam posla a mužu su evo, nekidan ponovo odbili odlazak u mirovinu i teško nam je - rekla je Snježana.

 Osim poplavljenim obiteljima u pleterničkom kraju, Caritas Požeške biskupije pomaže i onima u Lipiku pa je proteklih dana podmirio dug HEP-u za struju od 13.544 kune koju je 17 obitelji potrošilo koristeći isušivače nakon poplave. Caritas je također dao 12.276 kuna kako bi 6 obitelji slabijeg imovnog stanja moglo podmiriti svoj dug za potrošenu električnu energiju. Osim oko struje, Caritas je siromašnima pomogao i u nabavi ogrjevnog drva pa je tako za 11 obitelji kupio drva vrijedna 19.350 kuna. Djeci s posebnim potrebama iz Udruge MI Caritas je darovao 82 poklona te 20-ak gajbi jabuka i mandarina. Trima obiteljima iz Kaptola, Stare Lipe i Novih Mihaljevaca pomogao je u uređenju novih domova s ukupnim iznosom od 30.000 kuna.