Utorak, 11 Studeni 2014 14:19

Krštenje mošta iz podruma Markote slušali hrvatski slušatelji

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

REVITALIZIRANI VINOGRADI PLETERNIČKOG VINOGORJA VRATILI I PROSLAVE MARTINJA  -

 PLETERNICA – Kada su prije nekoliko godina vraćeni u uzgoj zapušteni vinogradi u Pleterničkom vinogorju, značilo je to i vraćanje obilježavanja vinskih blagdana, pa tako i običaja krštenja vina o blagdanu Martinja. IMG 5927Najveći vinogradar koji obrađuje 36 ha pod lozom i veliki vinar su OPG Vina Markota i obitelj Marinka Markote. U njihovom podrumu među bačvama mladog vina održan je ovogodišnji ceremonijal vinskog krštenja po starim običajima, a sve su to mogli čuti i slušatelji Hrvatskog radija 1. programa u emisiji „A sada mi“ koja je išla uživo iz podruma.

 Cijelu emisiju i martinjsku večer izmjenjivali su se ponajbolji tamburaški sastavi Požeštine, TS Bisernica, TS Zlatna dolina i TS Garavuše. Gosti emisije bili su članovi obitelji Markota, tamburaši, vinski kardinal Vlado Bauer, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

 - Iako su svi ovu godinu proglasili jako teškom godinom za vinogradare mi se ne možemo požaliti, jer osim što smo daleko više sredstava i truda uložili u zaštitu i obradu, imali smo normalnu i dobru berbu. Tako da radosni slavimo Martinje i krštenje mošta, a sve nazdravljamo sa i ove godine odličnim mladim vinom – istakao IMG 5957je Marko Markota, najstariji sin u obitelji i fakultetski obrazovani vinogradar i vinar, koji svakako nastavlja obiteljsku tradiciju.

 Kako bi uvijek krštenje mošta bilo uspješno i sve količine pretvorene u dobro vino potreban je i „biser kum“, a za ovu prigodu, kazao je vinski kardinal Vlado Bauer u svom šaljivom i nadasve zabavnom ceremonijalu, ove godine dobili smo vinsku kumu, gradonačelnicu Antoniju Jozić. Uz poznate pjesme o Slavoniji koje vinski kardinal uvijek otpjeva na krštenju mošta svi uzvanici pleterničkog Martinja ovaj puta su imali priliku slušati i župana Tomaševića, koji je već postao poznat kao pjevač slavonskih i šokačkih pjesama. Uz domaće suhomesnate delicije i slavonsku sarmu pleterničko Martinje se malo odužilo u noć, no kako kažu svi najvažnije je da ne umre tradicija, a dok je dobrog vina, tu je uvijek i dobre pjesme i zabave.