Utorak, 04 Studeni 2014 11:37

Dvije medalje na Arci za mlade inovatore

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PONOVNO USPJEŠNI UČENICI INOVATORI IZ TEHNIČKE ŠKOLE POŽEGA  -

 POŽEGA – Učenici Tehničke škole u Požegi sa svojim mentorom Martinom Kaprel, već nekoliko godina u sklopu redovne nastave rade na inovacijama i za to osvajaju priznanja na školskim, državnim ali i na međunarodnim smotrama i sajmovima. Sa svojim radovima koji su nagrađeni na Državnom natjecanju u Iloku otišli su na Međunarodno natjecanje inovacija Arca, te se vratili s jednom srebrnom i jednom brončanom medaljom.

IMG 4752- Očekivali smo rezultat, no ovo ipak nismo očekivali, jer je učenik Dino Orešković sa svojom inovacijom električni skateboard osvojio srebrnu medalju, a učenik Karlo Mandić s inovacijom električnog eko mlina osvojio brončanu medalju. Na ovom sajmu bilo je 268 izlagača iz 17 zemalja. Smatram da je ovo više nego dobar rezultat i da će biti odličan poticaj učenicima za dalji rad – istakao je Kaprel dodajući da su učenici imali i konkretnih ponuda za proizvodnju eko mlina koji melje cjelovito zrno žitarica, posebno je idealno rješenje za male obiteljske pivovare koje se pojavljuju u novije vrijeme.

 - Pošto ja živim na selu i ima dosta poljoprivrednih gospodarstava, svi oni imaju posla oko mljevenja žitarica za hranjenje stoke. Imao sam već neke ideje o kojima sam se konzultirao s profesorom i uz njegovu pomoć razvio sam ovaj eko mlin za kućnu upotrebu i mala poljoprivredna gospodarstva. Za sada ima interesa za moj mlin, a prvo su me tražili iz riječkog Veleučilišta da proizvedem jedan mlin za potrebu njihove nastave i proizvodnje koju rade u okviru studija – kaže Karlo Mandić učenik 4 razreda iz Trenkova.

IMG 4757Njegov kolega iz susjednog mjesta Mihaljevci, Dino Orešković, je oplemenio svoju ljubav za skejtom, te unaprijedio obični skateboard koji se gurao nogom u električni. – Ja sam napravio nešto što najviše interesira mlade i mlađu generaciju. Stalno imam upita kad me ljudi vide da im pojasnim kako to radi. Na Arci me je kontaktirao predsjednik inovatora iz Rumunjske i pozvao da dođemo kod njih i napravimo prezentaciju, te u Njemačku na međunarodni sajam inovacija, no na žalost za to nemamo dovoljno financijskih sredstava – kaže Dino Orešković, učenik 4 razreda iz Mihaljevaca koji dodaje da su eto iz Trenkova i Mihaljevaca najbolji inovatori.