Ponedjeljak, 08 Rujan 2014 13:22

Najbolji strijelci sv. Huberta iz Požege

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO LOVACA U STRELJAŠTVU – DISCIPLINA TRAP  -

BZENICA – Na strelištu Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u Bzenici, održano je Županijsko prvenstvo u streljaštvu za lovce – disciplina trap. Na natjecanju je sudjelovalo 19 Lovačkih društava sa ekipom od 6 lovaca strijelaca.
IMG 7821- Po novom pravilniku Hrvatskog lovačkog saveza puca se u dvije nove discipline, to je lovački trap i lovački parkur. Danas pucamo u disciplini trap, na dvije piste koje zadovoljavaju kriterije za olimpijska sportska borilišta. Dogradnjom automata priređene su i za natjecanja u ove dvije nove discipline. Ugradnjom četiri nove mašine za izbacivanje letećih meta spremni smo prihvatiti sve vrste lovačkih natjecanja, pa smo tako krajem rujna domaćini državnog natjecanja lovaca u streljaštvu na obje ove discipline koje organizira Hrvatski lovački savez – istakao je Zdravko Vujnović, predsjednik ŽLS požeško-slavonskog i član predsjedništva HLS.
Danas je lovcima bilo malo teže jer su do sada glinene golubove u letu gađali odmah spremni iz stava za pucanje, a po novom pravilniku sada pušku drže u nivou pojasa, glasom daju znak za izbacivanje leteće mete, IMG 7831sačekaju da automat izbaci metu i tek onda zauzimaju stav za pucanje i gađaju leteću metu. – Kako su svi naučili pucati po dosadašnjim pravilima, danas će biti malo prilagodbe, posebno što je novo da nakon znaka za izbacivanje mete automat izbacuje metu sa zadrškom od 1 do 3 sekunde, te lovac nesmije odmah podići pušku u stav za pucanje, nego sačekati da leteća meta izleti u zrak. No do državnog natjecanja nadam se da će svi lovci uspješno savladati nova pravila – dodaje Vujnović, koji najavljuje da će osim letećih golubova novi automati izbacivati i pokretne mete koje oponašaju let trčke.
Lovački savez osigurao je streljivo i leteće mete za sve lovce za trening i samo natjecanje, jer u današnje vrijeme krize mnogi odustaju od natjecanja zbog velikog iznosa za streljivo. - Za preinake na strelištu ove godine izdvojili smo oko 20 tisuća eura i možemo reći da je to sada najbolje strelište za lovačke discipline u Hrvatskoj – ističe Vujnović.
Natjecatelje su pozdravili domaćin, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, jer se strelište u Bzenici nalazi na području garda Pleternice i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je uz želje za što boljim rezultatima i otvorio ovo natjecanje. Istakao je veliku važnost lovaca i lovačkih društava koji se IMG 7841brinu za očuvanje prirode i velikog fonda divljači, te istakao da postaju sve više i grana privrede i turizma za područje naše županije, stoga će županija u narednom razdoblju pomoći lovačkim društvima u toj novoj transformaciji i razvoju gospodarske djelatnosti.
Nakon cjelodnevnog natjecanja i raspucavanja onih s istim brojem bodova dobili smo i pobjednike. Pucalo se dva puta po deset metaka, svaki od 6 članova ekipe. Tradicionalno već nekoliko godina ekipni pobjednici su strijelci LD Sv. Hubert iz Požege sa 62 boda, drugo je LD „Fazan“ iz Pakraca sa 59, a treće LD „Vidra“ iz Čaglina sa 58 postignutih bodova.
U pojedinačnoj konkurenciji najbolji strijelac je Tomislav Rohaček iz LD Strijela, Bektež, drugi je Josip Savi iz LD Fazan, Pakrac, a treći Tomica Mrđenović LD Fazan, Ruševo. Dalje su se plasirali Josip Lesiček LD Fazan, Pakrac, Silvio Čvarak LD Slavonac, Kutjevo i Matej Minarik LD Vidra, Čaglin koji konkuriraju za županijsku ekipu na državnom natjecanju.