Petak, 25 Travanj 2014 11:07

Sudjelovali učenici Tehničke škole

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PROLJETNA ŠKOLA TEHNIČKIH AKTIVNOSTI -

Učenici Tehničke škole, u pratnji mentorice, profesorice Biljane Radišić, imali su priliku ove godine sudjelovati na Proljetnoj školi tehničkih aktivnosti u razdoblju od 13. do 18. travnja. Program se održavao u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici te u Centru novih tehnologija u sklopu Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci. Ciljevi projekta su bili razmjena ideja i upoznavanje učenika s novim tehnologijama te usavršavanje postojećih tehničkih znanja, kao i usmjeravanje prema tehničkim i proizvodnim fakultetima.
Program samostalnog programiranja jednostavnih dijelova na numerički upravljanim alatnim strojevima CNC tokarilicama ili CNC glodalicama te program izrade strojnog dijela trajao je 32 školska sata. Učenici su u četiri radna dana sudjelovali u aktivnostima izrade tehnološke dokumentacije, programiranja CNC stroja, simulaciji obrade, izrade probnog komada i optimalizacije parametara režima obrade. Simulirani su realni radni uvjeti i zadaci, a učenici su stekli, uz stručne kompetencije, vrijedno iskustvo i suradnju kroz timski rad. Cilj je programa bio stjecanje temeljnih znanja koja će poslužiti za stjecanje posebnih znanja potrebnih za programiranje ili rad na konkretnom stroju. Također, učenici su posjetili Tehnički fakultet u Rijeci gdje im je prezentiran rad specijaliziranih laboratorija i studentskih projekata.
Proljetnu školu tehničkih aktivnosti organizirala je Hrvatska zajednica tehničke kulture, čiji je voditelj u Požegi, Đuka Pelcl, također, sudjelovao u projektu.