Srijeda, 16 Travanj 2014 10:47

Mađarski vinogradari u dvodnevnom posjetu vinskim podrumima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

KAPTOLAČKI VINOGRADARI UGOSTILI MAĐARSKE KOLEGE I PRIJATELJSKU OPĆINU  -

KAPTOL - Na poziv kaptolačke Udruge „Vinogradara, vinara i voćara“ i Općine Kaptol uslijedio je posjet delegacija Općina Szolosgyorok, Buszak, Igalo, Somogyvar, Hrvatske samouprave u Mađarskoj i parlamentarnog zastupnika, tajnika Mađarskog parlamenta g. Joška Moringa. IMG 3551Suradnja ovih regija već traje nekoliko godina, općina Kaptol i općina Szolosgyorok imaju potpisanu Povelju o suradnji, a udruge vinara i vinogradara također su potpisali Povelju o međusobnoj suradnji, koje su i poveznice ovih događanja. Ovom skupu su bili prisutni i načelnici općina Veliki Grđevac, Velika Pisanica, gradonačelnik grada Lipika, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, tajnik Matice Hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije koji imaju potpisane sporazume o suradnji sa mađarskim općinama. IMG 3554Domaćini su priredili program druženja obilaskom vinskog podruma Krauthaker u Kutjevu, prijem u prostorijama Općine Kaptol gdje je goste pozdravio načelnik Općine Mile Pavičić uz prikaz i prezentaciju događanja u općini Kaptol koje je predstavio zamjenik načelnika Josip Soudek. Kako su gosti imali želju upoznati gdje se proizvode tako dobra vina, ugostili su ih kod svojih članova Josipa Novaka i Slavka Pavelke u njihovim vinogradima. Lijep dan i pogled na Požešku kotlinu bilo je pravo zadovoljstvo za goste iz Mađarske i Bjelovarsko–bilogorske županije. IMG 3556Nakon obilaska vinograda program je nastavljen u vinskom podrumu udruge, gdje je sve goste pozdravio domaćin, predsjednik Ferdinand Novak, upoznao goste o aktivnostima i radu udruge, te nastavku suradnje između vinskih udruga Kaptola i Szolosgyoroka koji imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji, jedini takav akt između Mađara i Hrvata. Ove godine na Županijskom ocjenjivanju vina u Kaptolu biti će ocjenjeno i 15 uzoraka mađarskih vina iz županije Somogy. Odlukama iz potpisanog Sporazuma udruge su se obvezale izmijeniti mišljenja i ocjene mađarskih i hrvatskih vina, te će tako ovogodišnjeg ocjenjivanja vina u Kaptolu dobiti međunarodni karakter.
IMG 3565- Kako smo ove godine odlučili smanjiti organizaciju Sajma „Vino–Kap“ zbog loše gospodarske situacije, smanjenog interesa izlagača i posjetitelja, nemogućnosti zatvaranja financijske konstrukcije Sajma, dali smo prioritet ocjenjivanju vina. Smatramo da je ovo ocjenjivanje na jednom visokom, profesionalnom nivou kojega trebamo podržavati svi u ovoj županiji - rekao je predsjednik udruge Ferdinand Novak.
Uz domaćina, goste je pozdravio i predsjednik Općinskog vijeća općine Kaptol Damir Poljanac. Na zajedničkoj večeri su svoja vina predstavili Vladimir Čakalić, Hrvoje Pavlović i Dražen Čakalić te ponudili gostima na degustaciju. U drugom danu posjetili su grad Požegu, gdje je domaćin bio župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević koji je u Velikoj vijećnici primio delegaciju i goste iz Mađarske. Nakon pozdravnih riječi izmijenjeni su pozivi za posjet i mogućnost suradnje obiju strana. Lijep dan omogućio je obilazak užeg centra grada sa upoznavanjem grada Požege. Još jedna vinarija je bila domaćin u kojoj su kušana dobra vina od grožđa iz kaptolačkih vinograda. Član udruge Krunoslav Bartolović je prezentirao svoja vina koja su gosti ocijenili kao visoko kvalitetna. Na dvodnevnom druženju gosti su odnijeli pozitivne utiske, te su uslijedili novi pozivi za ponovne susrete regija Bjelovar-Somogy-Požega, a zaključak je bio da je to uz vino i vinske udruge puno lakše.