Petak, 28 Veljača 2014 13:21

3,2 zubne paste po stanovniku godišnje

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KAKVA NAM JE ORALNA HIGIJENA -

U hrvatskoj maloprodaji 2013. godine prodano je 13,5 milijuna zubnih pasti, što će reći da prosječni Hrvat stariji od dvije godine potroši godišnje 3,2 zubne paste ili ukupno 44,45 kuna

Svakodnevna oralna higijena je nužna u održavanju zdravlja. Njega zubi i desni tim je značajnija ako se zna da je zubni karijes najučestalija bolest koju smo u 2012. godini liječili u 1,72 milijuna slučajeva.
Zbog toga su stanovnici Hrvatske, prema zadnjim podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa, posjetili svoje zubne liječnike ukupno 4,95 milijuna puta, što znači da u prosjeku svaki Hrvat stariji od dvije godine zubnog liječnika posjeti 1,2 puta godišnje.
Sredstva za održavanje oralne higijene s vremenom su inovirala pa danas imamo zubni konac i vodice za ispiranje usta uz nezaobilaznu i bogatu ponudu pasti za zube.
Panel maloprodaje, istraživanje agencije AC Nielsen, pokazuje da je u hrvatskoj maloprodaji 2013. godine prodano 13,5 milijuna zubnih pasti, što će reći da prosječni Hrvat stariji od dvije godine potroši godišnje 3,2 zubne paste ili ukupno 44,45 kuna.
Kakvo je aktualno stanje u ovom segmentu odlučili smo provjeriti putem anketnog istraživanja koje je provedeno tijekom veljače 2014. godine na uzorku od 411 ispitanika starijih od 15 godina.
Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal na temu njege zubi tako je, dosta očekivano, pokazalo da ogromna većina ispitanika ili njih 95,7% svakodnevno pere zube.
Blizu polovice ispitanika (48,4%) zube pere dvaput dnevno. Više od dvaput dnevno zube pere četvrtina (25,2%) ispitanih, a slijede oni koji to rade jednom dnevno s 22,1% udjela. Udio onih koji zube peru neredovito (ne peru zube svaki dan) je 2,8%, dok onih koji ne peru zube uopće ima 1,4%.
Rezultati ankete pokazali su kako svega 3% ispitanih koristi električnu četkicu za zube, dok klasičnu koristi dominantan dio od 97% sudionika istraživanja.
Kada je riječ o korištenju vodice za ispiranje usta ukupno 40,6% ispitanika kaže da za održavanje oralne higijene koristi vodicu za ispiranje usta, a veći dio (59,4%) njih kaže kako ne koristi vodicu.
Zubni konac, pak, koristi jedna trećina (33,5%) anketiranih, dok dvije trećine njih (66,5%) ne koristi ovo pomagalo.
Na pitanje koliko često idu kod zubara najveći udio ispitanika iz uzorka (43,1%) ističe kako to čini nekoliko puta godišnje. Jednom godišnje zubara posjećuje njih 26,5%, svakih nekoliko godina njih 18,1%, dok jednom mjesečno i češće od toga kod zubara odlazi 4,9% ispitanika. Da ne idu zubaru uopće kaže 7,5% sudionika ankete.