Četvrtak, 12 Rujan 2024 12:21

20. Natjecanje orača Požeško-slavonske županije održano na oranicama Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Na 20. jubilarnom Natjecanju orača Požeško-slavonske županije, kako kažu zbog intenzivnih radova u skidanju poljoprivrednih kultura i zaposlenosti ratara, sudjelovalo je samo 6 traktora i orača u dvije kategorije te jedna konjska zaprega s plugom. Svoje umijeće u oranju pokazali su na Ratarničkom polju iznad Poljoprivredno-prehrambene škole koja je i prošle godine bila odličan domaćin i organizator.

Natjecanje se održalo u oranju sa plugovima ravnjacima i sa plugovima premetnjacima u traktorskoj konkurenciji, te oranju s konjskom zapregom na starinski način. Ocjenjivala se preciznost u ravnoj brazdi, dubini brazde, slaganju brazde, urednosti zaoravanja biljnih ostataka te ukupni izgled oranice. Ocjenjivanje je vršila komisija s članovima iz Ministarstva poljoprivrede iz Zagreba i Slav. Broda.

Orače i posjetitelje koji su došli bodriti svoje favorite među oračima pozdravili su zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, te kao domaćin natjecanja v. d. ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Marija Mršo Raić.

Najbolji orači u sve tri kategorije odlaze na 20. Državno natjecanje u oranju koje će se održati na poljima u Kurilovcu kod Velike Gorice 28. rujna (subota) 2024. Pobjednici ovogodišnjeg izdanja županijskog natjecanja orača Požeško-slavonske županije su Patrik Pilaš u kategoriji ravnjaka te Mijo Samaržija u kategoriji plugova premetnjaka, i odlaze na Državno natjecanje orača.

 

Medij