Utorak, 06 Kolovoz 2024 15:53

PROMETNA PATROLA - Ovih 5 mjera treba uvesti nakon jutrošnje tragične prometne nesreće kod Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Mladi vozač u starom i nesigurnom, a još uvijek brzom Audiju A4 kroz naselje je obijesno kršio prometne propise, jer je znao da nema rizika kažnjavanja, vozeći cestom koja ima najgore značajke pasivne sigurnosti te ‘ne oprašta pogreške’ nego masakrira… 

Autor: prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić 

Tragična nesreća u Kuli kod Kutjeva, u kojoj  su jutros u 5:50, nakon  sumanute jurnjave starim Audijem A4, izlijetanjem ceste, udara u vrh betonskog zida prilaza preko uzdužnog odvodnog kanala i zabijanja u stablo, u automobilu uništenom do neprepoznatljivosti poginula dva mladića od 17 i 23 godine, pokazala je tamnu stranu našeg prometnog sustava.

Krajnje neodgovorni mladi vozač, u upitnom stanju (alkohol, droga?) sumanuto je jurio kroz naselje te je osim prekršaja po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, prebrzoj vožnji kroz naselje (čl. 53 st. 3) i brzini neprilagođenoj uvjetima (čl. 51. st. 1) počinio i kazneno djelo Obijesna vožnje (Kazneni zakon, čl. 226), vozeći više od 50 km/h iznad dopuštene brzine u naselju znajući kako nema rizika za najteže prometne prekršaje. Dobro je znao da na tom mjestu u to vrijeme nema radarskih kamera niti policijskih patrola.

Nizom teških greški izgubio je kontrolu nad vozilom i sletio s ceste koja ne oprašta pogreške… Cesta kroz Kutjevo ima značajke najnesigurnije prometnice. U zoni izlijetanja su armiranobetonski stupovi, odvodni kanali ispresijecani poprečnim prilazima s betonskim zidovima i stabla. Nakon naleta većom brzinom izvjestan je tragičan ishod…

Ova je nesreća tipična za naše prilike, stoga i poučna, jer ujedinjuje najdevijantnije i najopasnije čimbenike u prometnom sustavu: neodgovorne mlade vozače, pogreške u zakonodavstvu (ukidanje odredbe o mladim vozačima), pogrešnu fiskalnu politiku, koja potiče kupnju i vožnju nesigurnih i opasnih vozila, nauštrb novih i sigurnih (!), nesigurne prometne dionice te malu izvjesnost kažnjavanja za prometne prekršaje.

Koliko se neodgovorni mladi vozač, za volanom starog i snažnog Audija A4 (što mu zakon, nažalost, omogućava), kojeg se može kupiti za nekoliko tisuća eura, a potom bagatelno registrirati i staviti u promet, plašio stisnuti gas skliskom prometnicom kroz naselje, koja po standardu EuroRAP zaslužuje nula zvjezdica za sigurnost? Nimalo! To je ključ problema, s kojim se trebamo uhvatiti ukoštac.

Populisti i demagozi krivi su što je prije desetak godina ukinuta odredba o mladim vozačima, za koje je ograničena snaga motora automobila, s dva tendenciozno i pogrešno prikazana argumenta:
– Ugrožavaju se ljudska prava mladih vozača?! Odgovor: A što je s ljudskim pravima ostalih sudionika u prometu, koje teško i tragično ugrožavaju neodgovorni mladi vozači?
-U drugim zemljama EU-a nema te odredbe pa bi to bilo neprovedivo za mlade strane vozače i ugrozilo turizam. Odgovor: Netočno. Za mlade strane vozače na hrvatskim cestama važila bi njihova domicilna pravila za upravljanje vozilom, dakle bili bi izuzeti.

Trebamo li i dalje, radi populizma, često uvjetovanog političkim (glasačkim) interesima, omogućavati i poticati ljude da voze stare i nesigurne automobile, lijesove na kotačima, a penalizirati i onemogućavati (!) kupnju novih automobila?

Trebamo li i dalje tolerirati hrvatski specijalitet za smrt na cestama – lokalne ceste s nezaštićenim bočnim odvodnim kanalima, ispresijecanim betonskim prijelazima i mostićima?

Ovo su nužne mjere koje bi pomogle u sprečavanju tragičnih nesreća i povećanju sigurnosti na našim cestama.

1. Bitno povećati izvjesnost kažnjavanja za prometne prekršaje, prvenstveno premrežavanjem prometnica radarskim kamerama koje bilježe najteže prekršaje: prekoračenje brzine, prolaske kroz crveno svjetlo, nepropisno pretjecanje, korištenje mobitela, nevezivanje… To bi istodobno rasteretilo policiju, koja bi djelovanje mogla i trebala usmjeriti na kritične uvjete (lokacije, uvjete na cesti i vrijeme).

2. U ranim jutarnjim satima, posebice (produljenim) vikendima policija bi trebala pojačano i ciljano pokrivati dionice kojima se vraćaju ili voze osobe s prethodnog provoda.

3. Uvesti propis ‘Mladi vozač’ za osobe do navršene 24. godine, za koje bi vrijedilo ograničenje snage vozila od 70 kW (95 KS) do 21. godine i 85 kW (116 KS) do 24. godine, samo za privatne vožnje u privatnim vozilima (ne i za gospodarski promet) i “privremene vozačke dozvole”, uz definiranje uvjeta (sigurnog ponašanja u prometu) za dobivanje trajne vozačke dozvole.

4. Na dionice, poput one u Kuli kod Kutine, s nezaštićenim odvodnim kanalima uz cestu koje presijecaju betonski prilazi i mostići, treba postaviti uspornike i/ili zaštitne ograde, a svako buduće postavljanje betonskog prilaza ili armiranobetonskog mostića preko uzdužnih odvodnog kanala uz rub prometnice treba biti moguće jedino napon prometnog elaborata i posebne dozvole.

5. Za nove automobile koji imaju 5 zvjezdica za sigurnost po Euro NCAP standardu treba uvesti popust od 50 posto na trošarinu (PPMV) i posebni godišnji porez, a ako imaju i sustave za upozorenje napuštanja trake te autonomno kočenje – ukinuti. Usto uvesti dodatni bonus na obvezno i kasko osiguranje. Na stara, a brza i nesigurna vozila treba uvesti progresivni malus na autoosiguranje.