Nedjelja, 12 Svibanj 2024 10:24

Danas 12. svibnja obilježavamo Majčin dan ili Dan majki

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Majčin dan ili Dan majki obilježavamo svaku drugu nedjelju u svibnju u godini, a ove godine to je na 12. svibnja. U nekim drugim zemljama taj dan se obilježava i na druge datume.

Začetnica majčinog dana je Anna Marie Jarvis koja je 12. svibnja 1908. godine osnovala je Mothers' Day Work Clubs. Ona je u Crkvi ženama dijelila 500 bijelih karanfila te ih poticala na promišljanje cijene li dovoljno svoje majke. Tu predivnu gestu posvetila je svojoj preminuloj majci koju su i ostali srdačno prihvatili. Njezina majka preminula je 1905. godine, a Anna Marie u njezinu je čast željela odati počast svim majkama koje se žrtvuju za svoju djecu. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama.

Tu ideja o službenom slavljenju Majčinog dana američki je Kongres najprije odbio, međutim već 1909. godine u 45 država SAD-a majke su slavile Majčin dan. Nekoliko godina kasnije njezina ideja ipak je usvojena u svim državama te se od 1911. Majčin dan slavi kao nacionalni praznik u Sjedinjenim Američkim Državama. Tri godine kasnije američki je predsjednik Woodrow Wilson potpisao i proglašenje da Majčin dan postane nacionalni praznik te odredio 12. svibnja kao datum obilježavanja. Nedugo nakon SAD-a Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, potom u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.), a zatim se običaj proširio po cijeloj Europi i ostatku svijeta.

Prva proslava Majčinog dana u Hrvatskoj bila je 15. svibnja 1927. godine, a najavio ju je Katolički list, međutim nije poznato gdje se ta proslava održavala. Proslavu Majčina dana od tada je počela organizirati Hrvatska katolička ženska sveza tako što su se na taj datum održavale svete mise u čast svim majkama. Negdje se može pročitati kako je za obilježavanje Majčina dana zaslužna Družba Braće hrvatskog zmaja. Zbog toga se i 12. svibnja 2000. godine nerijetko povezuje kao datum prvog obilježavanja Dana majki. Vjerujemo da nije potrebno posebno objašnjavati zašto se ovaj dan obilježava, ali je nužno podsjećati da je majčinstvo jedna od najvažniji, a i najtežih uloga u životu. Taj dan štujemo sve majke na svijetu, bez obzira na njihovu poziciju i stanje.