Subota, 11 Svibanj 2024 11:18

Dvodnevni Međunarodni Kongres u sklopu 16. Štamparovih dana s temom "Zdravi stilovi života - bitniji nego ikad prije"

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PLETERNICA - Međunarodni Kongres tijekom dva dana u sklopu 16. Štamparovih dana održava se u Interpretacijskoj dvorani Terra Panonica u Pleternici, u organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar. Glavna tema kongresa je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života. Što smo u stanju učiniti u prevenciji kroničnih bolesti i promociji zdravlja i zdravih stilova života te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca i javnosti možete poslušati na kongresu uz raspravu s eminentnim stručnjacima iznavedenog područja. Tjelesna aktivnost kao alat u borbi protiv kroničnih bolesti, Investirajmo u zdravlje: Povrat na investicije u zdravstvenim programima, Kako kardiovaskularne bolesti i dijabetes oblikuju globalno zdravstveno stanje Investirajmo u zdravlje: Povrat na investicije u zdravstvenim programima Korak ispred bolesti: Učinkovitost i inovacije u preventivnim programima javnog zdravstva, Nutricionistički kompas: Vodič kroz izazove suvremene prehrane i zdravog metabolizma, Utjecaj okolišnih čimbenika na prevenciju i razvoj ORL bolesti.

IMG 2320Kongres je otvorio Tin Prpić, predsjednik Organizacijskog odbora Štamparovih dana koji je istakao: - Štamparovi dani iz godine u godinu rastu. Zdravi stilovi života, danas su bitniji nego ikada prije. Davno je doktor Andrija Štampar rekao da je prevencija učinkovitija i jeftinija od liječenja. U svijetlu toga smo jučer smo kao i svake godine do sada, održali radionicu prevencije međuvršnjačkoga nasilja u osnovnoj školi u Pleternici te u isto vrijeme i javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnoga tlaka i šećera u Velikoj, Pleternici i Požegi. Oko 200 ljudi je izmjerilo tlak i šećer i kao uvijek do sada čak 40% ispitanih je imalo rezultat izvan normalnih vrijednosti. Upravo ovakvi poražavajući rezultati su nam jak vjetar u leđa da i dalje provodimo ovakve akcije te da ukazujemo na značaj prevencije i zdravih stilova života.

Iznimno smo ponosni na međunarodni karakter Štamparovih dana te ćemo i ove godine imati priliku poslušati zanimljiva predavanja eminentnih stručnjaka diljem svijeta.

Kao i uvijek, Štamparove dane krasi šarolikost tema te je poanta ovakvoga kongresa da različiti stručnjaci iz različitih područja iz svog kutka ukažu na javnozdravstvene probleme te da se interdisciplinarnom suradnjom ti problemi počnu i rješavati.

Sudionike Kongresa pozdravile su požeško-slavonska županica Antonija Jozić i pleternička gradonačelnica Marija Šarić.