Nedjelja, 24 Ožujak 2024 11:28

Šampionsku kulenovu seku proizveo je zlatni kulenar Nikola Barišić iz Valpova i osvojio 250 eura nagradu tvrtke Jani

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

9. FESTIVAL KULENOVE SEKE U VELIKOJ I DALJE NAJVEĆI U HRVATSKOJ SA 98 UZORAKA I MEĐUNARODNI IZ 5 DRŽAVA - 

VELIKA - Ponovno veliki odaziv proizvođača kulenove seke, čak 98 uzoraka iz cijele Hrvatske, Vojvodine, Mađarske, BiH, Češke i Slovačke, 9. Festival kulenove seke ostavile su i dalje kao najveće natjecanje u Hrvatskoj i još jače Međunarodno natjecanje u kvaliteti debele sporo fermentirane kobasice. U zaista velikom stilu održan je 9. Festival kulenove seke u Vatrogasnom domu DVD Velika uz nazočnost 400-njak proizvođača, posjetitelja i uzvanika, uz izbor Ljepotice kulenove seke, najljepšeg etno i gastro stola, izbor najbolje kulenove seke po izboru posjetitelja i naravno ocjenjivanje najboljih kulenovih seka po ocjeni stručnog povjerenstva.

I ove godine uz veliki broj uzoraka od 98 primjeraka kulenove seke, uzoraka je bilo iz svih 5 slavonskih županija, koje su i kao regija dokazale svoju kvalitetu i odnijele najviše visokih i zlatnih odličja. Uzoraka je bilo i iz Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, ali i 5 uzoraka iz Primorsko-goranske županije, te još četiri države iz okruženja. Bilo bi svakako i više uzoraka, koji su ove godine izostali iz naše istočne Slavonije koja se borila s Afričkom svinjskom kugom, pa su brojni svinjogojci ostali bez svinja koje su masovno eutanizirane, a i mogli su organizirati svinjokolje tek nakon blagdana Božića.

IMG 7284Po ocjeni stručnog povjerenstva kojega su činili: prof. na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja Helena Marčetić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požega mr. sc. Mate Matijevića, dr. vet., zlatni kulenar iz Bjeliševca Vjenceslav Hruška, prof. na Poljoprivredno prehrambenoj školi Požega Matej Bošnjaković, te trostruki šampion festivala kulenovih seka i zlatni kulenar Zvonko Ciganović iz Požege, kulenove seke bile su dobre i odlične kvalitete, jer su vremenski uvjeti bili naklonjene proizvođačima suhomesnatih proizvoda. No, istakle su se posebno svojom kvalitetom njih desetak, koje su se razlikovale, jedna od druge po samo jedan bod nakon završenog ocjenjivanja.

Šampionsku Kulenovu seku proizveo je Nikola Barišić iz Valpova i tako osvojio glavnu novčanu nagradu, 250 eura sponzora tvrtke Jani iz Požege koju je i uručio vlasnik tvrtke Nino Smolčić, a uz veliku drvenu plaketu i komplet butelja vina Vinarije Perak iz Kutjeva i Kutjeva d.d. iz Kutjeva. Nikola Barišić već u ranijih osam godina osvojio je nekoliko visokih odličja na Festivalu kulenove seke, šampion je na Kobasijadi u Osijeku i šampion na nekoliko Kulenijada u Slavoniji. Vice šampion kulenove seke postao je Mirko Kuliš iz Vetova, koji je uz veliku drvenu plaketu dobio nagradu komplet za kolinje tvrtke Alles Elektrocentar, poklon paket butelje vina Vinum Academicum i Vinarije Perak iz Kutjeva. Dodijeljene su i četiri velike zlatne plakete i vrijedne nagrade, poklon bon tvrtke Pevex te poklon butelje vina Vinarije Krauthaker, Vinum Academicum, Vinarije Enjingi a osvojili su ih Marko Mirković iz Bebrine sa kulenovom sekom od crne slavonske svinje, Ivić Ilija iz Požege, Karlo Horvat iz Bačkog Petrovca u Vojvodini i OPG Domagoj Ciganović iz Alilovaca. Osim ovih nagrada dodijeljeno je još 20 zlatnih plaketa, 35 srebrnih plaketa i 37 brončanih plaketa. Vrlo visoko su se plasirali i osvojili zlatne plakete proizvođači Pero Marjanović, Bosanski Brod BiH, Stipić Danijel iz Valpova, Jugović Stanislav iz Kutjeva, Branimir Čakalić iz Velike, Ilija Mandić iz Velike, Vinarija Sontachi iz Kutjeva, Jugović Ozren iz Venja, OPG Ivo Marić iz Rajića, Željko Trnka iz Dragalića, Tvrtka Bebrinka iz Bebrine, Zlatko Šnajder iz Velike, Željko Karaula iz Roždanika, Prerada mesa Brčić iz Vrbanje, Dominik Kovačević iz Velike, Marinko Piščević iz Velike, Robert Jambrek iz Kutjeva, Dijana Vidović iz Završja, Dominuk Buljan iz Požege, Ivica Adžaga iz Trnovca i Caffe bar Dana iz Brestovca. Nagrade su uručili pokrovitelji, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine Vladimir Protić.

Po ocjeni svih posjetitelja u dvorani, koji su nakon degustacije svih uzoraka s natjecanja, onoliko uzoraka koliko su mogli podnijeti, najbolju kulenovu seku napravila je Ema Vidmar, članica KUD-a "Orljava" iz Pleternice koja je nagrađena sa drvenom plaketom i poklon paketom butelja vina. IMG 7214

Festival kulenove seke dobio je i svoju ljepoticu festivala. Lentu, heklanu krunu, cvijeće, slatke proizvode Zvečeva, nakit Zlatarne Karla i brojne nagrade sponzora, Zlatarne Glasnović, Trgovine Silver, Vinarije Sontachi kao najljepša djevojka u narodnoj nošnji ponijela je mlada učenica Vlatka Boban, članica KUD-a Ivan Goran Kobačić iz Velike, prva pratilja je bila Ines Rečić članica KUD-a Seljačka sloga iz Zadubravlja, koja je uz lentu i cvijeće dobila i poklone Zvečeva, Zlatarne Glasnović i Zlatarne Karla, druga pratilja je bila Rea Kristić članica KUD-a "Orljava iz Pleternice koja je uz lentu i poklone sponzora Zvečeva dobila i nakit Zlatarne Glasnović i Zlatarne Odobašić.
Organizator je nagradio i najljepše uređene stolove u nekome od starih običaja baštine i tradicije, koje su posebno uređivali članovi dvanaest folklornih društava, etno grupa i društava ove godine u dvorani. Prvo mjesto i vrijedne nagrade uz plaketu osvojila je najbrojnija skupina KUD-a Seljačka sloga Zadubravlje, koji su uz plaketu dobili poklone Pevexa, OPG Antonije Zelenika, Castrum Gin Kaptol, Vinarije Krauthaker, Vinarije Kutjevo d.d. i Agencije Kruna. Drugo mjesto osvojio je stol koji su uredili članovi Zavičajnog društva KUD-a Rama iz Pleternice, a treće mjesto osvojio je posebno uređeni stol Matice slovačke "Kukučin-Kuntarić. Svi su nagrađeni vrijednim nagradama tvrtke Plamen Požega, Pevex, Kutjevo d.d. Catrum Gin Kaptol i OPG Antonije Zelenika iz Velike.  Svoje stole su uredili i članovi KUD-a Šijaci iz Biškupaca, KUD Bektež iz Bekteža, Češka beseda iz Bjeliševca, OPG Goran Lalić iz Okučana, Obitelj Mandić iz Velike, HPD "Sokolovac" iz Požege, KUD Požeška dolina iz Požege, Udruga Ruka podrške, Udruga Veličanka i Veličko, KUD Orljava Pleternica i KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike

 - Izrazito sam zadovoljan što smo zadržali visoki broj odazvanih proizvođača kulenovih seka, ali i po rekordnom broju posjetitelja u dvorani kojih je bilo iz cijele Hrvatske i inozemstva. Posebno sam ponosan na činjenicu da smo ove godine imali i veliki broj pobjednika s ostalih kobasijada u Hrvatskoj i Vojvodini, koji su uspjeli dokazati svoju kvalitetu odnijevši titulu velikog zlata i nekoliko visokih odličja i na našem Festivalu. Posebno sam zadovoljan jer onu sliku kada imate na pladnjevima narezano, gotovo stotinu kulenovih seka, koju degustiraju svi posjetitelji u dvorani i ocjenjuju najbolju po njihovom mišljenju, ne možete često vidjeti. To je fotografija za pamćenje, koja i nas organizatore nosi da ustrajemo i organiziramo sve bolji i bolji Festival kulenove seke. Posebno zahvaljujem ocjenjivačkoj komisiji koja je izdržala pet satno ocjenjivanje i kušala i ocijenila svih 98 uzorka – istakao je idejni začetnik i pokretač nekoliko etno i gastro manifestacija u Požeštini, Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i uerdnik Tjednika Kronika požeško-slavonska koja je organizirala i ovogodišnje izdanje festivala uz pokroviteljstvo općine Velika, Kaptol, Brestovac, Požeško-slavonske županije, TZ Zlatni Papuk, Horn Glass industry, tvrtki Magma i Led elektroteam Vidovci te Fakulteta za turizam i ruralni razvoj Požega.

U dvorani je cijelo vrijeme išla odlična zabava uz glazbu Tamburaškog ansambla Safir, uz brojne uspješnice i hitove, puno plesa, a kruna je bila "polsatni" bećarac, kukunješće i taraban u koji se okupe svi posjetitelji u dvoranu. Slavonsko kolo ide kroz cijelu dvoranu što je također odlična slika koja ostaje za pamćenje.

Da bi uspjeli u organizaciji Udruzi Požeški čuvari baštine i tjedniku Kronika ppožeško-slavonska svakako treba velika pomoć pokrovitelja i sponzora, kojih ove godine nije nedostajalo. Sve su organizira uz pomoć članova KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, Požeško-slavonske županije, općine Velika, općina Kaptol i Brestovac, TZ Zlatni Papuk iz Velike te sponzora glavnih nagrada, tvrtke Alles elektrocentar, PEVEX, Plamen, Zvečevo, Zlatarna Karla, Zlatarne Glasnović, Zlatarne Slavko, Trgovine Silver, Obrt Petlja,  Cvjećarne Danijela te vinarija Ive Enjingija, Vlade Krauthakera, Ivice Peraka, Gojka Solde iz Kutjeva i Vetova, Vinum Academicum i Kutjeva d.d.