Petak, 27 Rujan 2013 10:37

Mladih čuvara prirode županije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NA SOVSKOM JEZERU PROMOVIRANA DRUGA GENERACIJA  -

 

SOVSKO JEZERO – Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije provela je po drugi puta projekt „Mladi čuvari prirode Požeško-slavonske županije“ s ciljem razvijanja ispravne orijentacije školske djece u dobi od 10 do 14 godina prema prirodi i prirodnim vrijednostima te njihovo pridobivanje za aktivnu brigu i uključivanje u programe zaštite prirode i okoliša na županijskoj razini.

IMG 9636- Projektne aktivnosti su zamišljene tako da učenici kroz praktičan rad, izlaskom na teren uz pratnju učitelja i trenera iz Javne ustanove nauče kako se ponašati u prirodi, snalaziti se i orijentirati u prirodi pomoću karte i kompasa, upoznati čuvare prirode rendžere, koje su i gdje se nalaze zaštićene prirodne vrijednosti županije, uče promatrati prirodu, što je bioraznolikost i kako je očuvati, prepoznati vrste drveća po listu, prepoznati određene vrste ptica. U projektu sudjeluju 24 učenika Osnovne škole Antuna Kanižlića Požega, Stjepana Radića Čaglin, Mladost jakšić, Vilima Korajca Kaptol, Lipik iz Lipika i Ivan Goran Kovačić Velika. Iz svake škole učestvuje po četiri učenika – istakao je nadzornik Predrag Livak koji je s učenicima i proveo najviše sati obuke, promatranja i prepoznavanja u prirodi.

IMG 9673- Javna ustanova osigurala je prigodne kape, majice, ruksake i radne bilježnice za svakog učenika, te po jedan dalekozor, kompas i povećalo za svaku školsku ekipu. Uspješno popunjene radne bilježnice učenici na kraju projekta dostavljaju trenerima na pregled, te im se potom dodjeljuje potvrda o uspješnom svladavanju svih zahtjeva za početak djelovanja kao mladi čuvari prirode u županiji – istakao je na promociji druge generacije Mladih čuvara prirode na Sovskom jezeru ravnatelj dr. sc. Ivica Samardžić.

IMG 9676U društvu ravnatelja osnovnih škola pročelnica društvenog odjela dr. sc. Vesna Vlašić uručila je potvrde i iskaznice mladim čuvarima prirode. Svi su se počastili kvalitetnim autohtonim mesnim delicijama, od kulena do kulenove seke i „slavonskog hot doga“ poznatog kulenara Vjenceslava Hruške. Mladi čuvari prirode spremni su za preuzimanje brige o prirodi i prirodnim vrijednostima, koje će uglavnom provoditi u svojim mjestima stanovanja i oko svojih škola.

IMG 9645