Subota, 24 Veljača 2024 13:40

UNICEF Hrvatska poziva za pomoć djeci Sudana, koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Milijuni djece Sudana za preživljavanje hitno trebaju hranu, vodu i zaštitu  -

ZAGREB . – Sudan je mjesto najveće izbjegličke krize u svijetu, na kojem milijuni djece unutar zemlje bježe od sveprisutnog nasilja u potrazi za sigurnošću, hranom, skloništem i zdravstvenom skrbi, pri čemu se diljem zemlje bilježi drastično povećanje smrtnosti djece. Nakon višemjesečnih brutalnih sukoba 14 milijuna djece u Sudanu hitno treba humanitarnu pomoć za preživljavanje.

Humanitarne su potrebe diljem Sudanadosegle rekordne razine već i prije sukoba, dok je trenutačna situacija katastrofalna. Bolnice i škole razorene su i pretvorene u najžešća mjesta oružanih sukoba i stravičnog nasilja. Nedostatak pitke vode i osnovne infrastrukture dodatno ugrožava dječje živote i živote njihovih obitelji. Roditelji očajavaju u brizi za živote djece, ali i za njihovu budućnost u razorenoji iscrpljenoj zemlji. Kako bi odgovorio na potrebe, Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuo je humanitarni apel za djecu Sudana.

Sudan ima jednu od najvećih stopa dječje pothranjenosti u svijetu. Pothranjeno je više od 3,5 milijuna djece, a procjenjuje se da bi ih ove godine čak 700 000 moglo biti teško pothranjeno ili u povećanom riziku od smrtnosti u slučaju da im se ne osigura pravodobno liječenje. S obzirom na stalne borbe, ograničen pristup namirnicama i porast cijena hrane, očekuje se da će se situacija u vezi s prehranom dodatno pogoršati.

Unatoč izuzetno teškoj i opasnoj situaciji, UNICEF i partneri pružaju pomoć koja spašava živote djece u Sudanu i susjednim zemljama, uključujući vodu, terapeutsku prehranu, medicinsku skrbi uspostavljanje sigurnih skloništa za djecu. UNICEF je jedini dobavljač terapeutske hrane koja se koristi za liječenje djece oboljele od najsmrtonosnijeg oblika pothranjenosti. UNICEF-ovi mobilni timovi na prvu liniju kriznih žarišta u Sudanu dostavljaju terapeutsku hranu i medicinsku pomoć kako bi se spriječio potpuni kolaps zdravstvenih usluga koje spašavaju dječje živote, međutim – potrebe su i dalje goleme.

Ne dopustimo da djeca Sudana ostanu zaboravljena! Donirajte i spasite živote izgladnjele i raseljene sudanske djece.

Donirati možete na: www.unicef.hr

ili na broj računa HR9223600001501092532;

poziv na broj: 2462-982