Petak, 23 Veljača 2024 11:21

Odgovor Fakulteta prometnih znanosti na članak pod nazivom "Prometna struka reketari hrvatski prometni sustav i kriva je za loše stanje sigurnosti“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Reagiranje i odgovor na objavljeni tekst Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu: -  dana 15. veljače 2024. godine na internetskom portalu www.pozeska-kronika.hr u tekstu pod naslovom „PROMETNA PATROLA - Prometna struka reketari hrvatski prometni sustav i kriva je za loše stanje sigurnosti“, autora Željka Marušića, objavljene su netočne i neosnovane informacije u kojima je spomenuta prometna struka kao krivac lošeg prometnog sustava Republike Hrvatske i informacija kako prometna struka reketari prometni sustav.
Sukladno članku 56. stavku 1. Zakona o medijima ovim putem Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti, kao pravna osoba s kojom su objavljene informacije u izravnoj vezi, jer već 39 godina školuje prometne stručnjake, iste informacije poriče kako bi zaštitila ugled prometne struke, te se stoga zahtijeva u skladu s odredbama čl. 56. i 57. Zakona o medijima objaviti odgovor kako slijedi: „Prof. dr. sc. Željko Marušić, unatoč svojim velikim postignućima u akademskim i stručnim krugovima iz područja strojarstva, motora i vozila nije stručnjak u području prometnog inženjerstva koje se odnosi na cestovnu infrastrukturu i sigurnost cestovne infrastrukture. Njegov profesionalni fokus i doprinosi nisu usmjereni ni na projektiranje, ni na reviziju, niti na implementaciju projekata prometne infrastrukture. Slijedom navedenog proizlazi kako profesor Marušić može imati samo djelomično razumijevanje složenog procesa i specifičnosti projektiranja i održavanja prometnica što dovodi do zaključka da kritike prometne struke koje iznosi prof. Marušić nisu utemeljene te da njegovo mišljenje o prometnoj struci ne odražava stvarno stanje i kompleksnost tog područja. Dalje, zakonski okviri poput akata o gradnji i akata iz područja sigurnosti cestovnog prometa jasno definiraju procedure i standarde koji reguliraju projektiranje prometne infrastrukture. Prometni inženjeri, kao ključni sudionici u ovom procesu, moraju se pridržavati visokih profesionalnih standarda, etičkih kodeksa i tehničkih specifikacija. Važno je naglasiti i da prometni inženjeri ne izrađuju i ne ovjeravaju samostalno glavne građevinske projekte cestovne infrastrukture, što dodatno potvrđuje da je odgovornost za projektiranje i sigurnost distribuirana među više stručnjaka i regulirana strogim procedurama. Izjave poput onih koje je dao prof. Marušić, mogu biti štetne i neprimjerene jer promiču pogrešno shvaćanje uloge i odgovornosti prometnih inženjera, kao i procesa koji su nužni za postizanje visoke razine sigurnost prometne infrastrukture. Takve izjave ne pridonose konstruktivnoj raspravi ili poboljšanju prometne sigurnosti, već mogu dovesti do nesporazuma i nedovoljnog povjerenja u profesionalnu zajednicu koja je posvećena zaštiti života i sigurnosti u prometu.

Zaključno, iako je važno razmatrati sve kritike i prijedloge, ključno je da se one temelje na točnim informacijama, dubokom razumijevanju prometnog inženjerstva i poštovanju prema profesionalcima koji kontinuirano rade na poboljšanju sigurnosti i efikasnosti prometne infrastrukture. Prometna struka je duboko posvećena unaprjeđenju sigurnosti prometa, vođena rigoroznim standardima, etičkim načelima i zakonskim regulativama.
Sveučilište u Zagrebu, "Fakultet prometnih znanosti“ - reagiranje i odgovor potpisuje dekan, izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić.