Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 08:26

Predstavnica Požeško-slavonske županije Vanja Vlastnik četvrta iz Brestovca na Izboru za Najuzorniju seosku ženu 2023.

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

SVETI PETAR U ŠUMI - Istarska županija bila je domaćin Izbora za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Ovogodišnji izbor održan je u Svetom Petru u Šumi, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Antonija Mrzlić Budak. U konkurenciji 17 kandidatkinja iz 15 županija, Požeško-slavonsku županiju predstavljala je Vanja Vlastnik iz Brestovca koja je osvojila visoko četvrto mjesto.

8cb2e31444e5ea0f42ed7c194668f193 2 XLTridesetdvogodišnja Brestovčanka majka je dvoje djece, nositeljica OPG-a i opunomoćiteljica suprugovog OPG-a Vlastnik. Na gospodarstvu se bave uzgojem domaćeg slavonskog češnjaka, maruna, lješnjaka i šljiva, obrađuju 8 ha zemlje i 2 ha voćnjaka te njeguju mlado stado ovaca. Ono na što je Vanja izuzetno ponosna je uzgoj pasa pasmine Francuski buldog s redovnikom s kojima osvajaju mnoga priznanja na natjecanjima malih pasa. Osim toga, Vanja je aktivna članica DVD-a Brestovac, KUD-a Berda, Kinološkog društva i Odbojkaškog kluba Brestovac.

Sudeći po kratkom opisu onoga što Vanja Vlastenik svakodnevno radi, četvrto mjesto je stiglo itekako opravdano.

Kandidatkinjama izbora kojim se želi skrenuti pažnja na veliki društveni doprinos seoskih žena i njihovih uloga u održavanju i oživljavanju ruralnih područja, čestitala je izaslanica premijera Andreja Plenkovića i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. - Svake godine svjedočimo primjerima žena koje su doista izbrisale sve granice između ruralnog i urbanog i time srušile sve predrasude. One se naravno bave poljoprivredom u ruralnom prostoru, ali i mnogim drugim djelatnostima. Vi stvarate dodanu vrijednost od osnovnih proizvoda i svake je godine žiriju sve teže i teže.

Ovogodišnja najuzornija seoska žena je Marina Šunić iz Rodaljica kod Benkovca u Zadarskoj županiji, prva pratilja je Gordana Brozović, predstavnica Zagrebačke županije, a titulu druge pratilje ponijela je Nives Skokić iz Vukovarsko-srijemske županije koje zajedno s predstavnicom Požeško-slavonske županije, Vanjom Vlastnik, za nagradu i priznanje njihovom radu putuju u Bruxelles.