Nedjelja, 01 Listopad 2023 10:07

Uz Dan grada u Lipiku održani odgođeni Ajvar fest, Jesenski sajam i Lipička fišijada u lipičkom perivoju

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

LIPIK - Ove subote Lipik je zaista bio centar događanja, jer su se uz Dan grada Lipika održale u Gradskom parku - lipičkom perivoju čak četiri manifestacije i veliki koncert Mate Bulića za kraj. Sve je počelo odmah rano ujutro sa Slavonskim doručkom u kojemu je grad Lipik dočekao sve svoje goste sa kajganom od 500 jaja. To je drugi po redu Slavonski doručak a kajganu su pripremali članovi Mjesnog odbora Lipik kojima je na čelu bio chef Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik. Ne treba posebno naglašavati da je kajgana bila za prste polizati u ubrzo je nestala i zadnja porcija.slika2

Već od 9 sati počelo je okupljanje ekipa za sada već tradicionalni Ajfar fest u kojemu se ekipe od dobivene crvene roga paprika od organizatora natječu tko će pripremiti najbolji ajvar, spremiti ga u teglice i na kraju predate na ocjenjivanje prosudbenoj komisiji. Za to sve su imali vremena do 15 sati. Bilo je zaista dosta vremena, pa su si članovi 19 ekipa, koliko ih se prijavilo na takmičenje, pripremali i ručak, uglavnom roštilj na kojemu su i pekli paprika za ajvar. Moramo naglasiti da je Ajvar fest trebao biti prošlog vikenda no odgođen je zbog lošeg vremena i velike kiše, pa se lipički perivoj zaista napunio sa velikim brojem natjecatelja i još većim brojem posjetiteljima.

aktualnolight elementi12188slika2

 

Zajedno s početkom natjecanja počeo je i Jesenski sajam na kojemu su brojni proizvođači autohtone hrane i pića, suvenira i rukotvorina, nakita, odjeće, torbi, drvenih proizvoda, ukrasa iz lipičkog kraja, ali i šire iz kontinentalne Hrvatske ponudili svoje proizvode. Poseban štand organizirali su završeni student požeškog Fakulteta turizma I ruralnog razvoja koji su prezentirali vrlo kvalitetna vina proizvedena od strane studenata u sklopu studiranja. Vina je predstavljao predsjednik Alumni FTTR Bruno Horvat sa članovima udruge. Bilo je i nekoliko izlagača s područja Požeštine s medom, lavandom, pekmezima, jabukama i dr…

aktualnolight elementi12188slika3

Od 13 sati startala je također višegodišnja i tradicionalna manifestacija Lipička fišijada na koju se prijavilo i uzelo učešće 70 takmičara. Na fišijadi je bilo i nekoliko ekipa koje su se natjecale i na Ajvar festu, pa im je bilo malo napeto, završavali su sa ajvarom, a već je trebalo početi čistiti ribu i kuhati fiš. No, za prave majstore, a posebno zaljubljenike u ovaj dio natjecanja, a svi su naglasili da im je najbitnije druženje, ništa nije bilo teško. Fiš paprikaš je tako došao na stol kao malo kasniji ručak, ovog prelijepog, sunčanog dana u Lipiku. Na Fišijadi se natjecalo i nekoliko ekipa iz Požeštine, a bilo je najviše ekipa iz brojnih udruga Lipika i Pakraca, ali i onih poznatih savskih fiš majstora bez kojih ne prolaze fišijade u Slavoniji.

U tijeku fišijade slijedila je igra Lov u mutnom gdje su natjecatelji lovili šarane rukama u napuhanom bazenu, što je uvijek posebna atrakcija za posjetitelje, a posebno navijače.

Tijeklom dana na pozornici su posjetitelje i natjecatelje zabavljali zabavni i tamburaški bandovi, a za sve posjetitelje, ljubitelje fiša bio je pripremljen i Gradski fiš u velikom broju porcija, da nitko ne ode gladan iz Lipika. Ova cjelodnevna manifestacija završila je koncertom na otvorenom u kojemu je glavna atrakcija bio poznati pjevač Mate Bulić, koji je otpjevao sve svoje hitove i uspješnice, ali i svojih kumova i prijatelja sa estrade.

385802501 816744383788045 5104333584304163437 n

 Osmi  po redu lipički Ajvar fest  nakon višesatne pripreme i pakiranja u teglice, dobio je i svoje pšobjednike. Najbolji ovogodišnji ajvar pripremila je ekipa Moslavina iz Kutine, drugo mjesto pripalo je lokalnoj ekipi Lejdis iz Lipika, dok su treće mjesto osvojili prošlogodišnji pobjednici, ekipa Gradskog društva Crvenog križa Novska. Glavna nagrada koju je osvojila prvoplasirana ekipa bio je multipraktik, dok je drugoplasirana ekipa osvojila štapni mikser, a trećeplasirana sjeckalicu. Nagrade je uručio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, kao i zahvalnice i priznanja koja su podijeljena svim ostalim sudionicima i ekipama koje su osvojile izvrsna četvrta mjesta.

 

Najbolji fiš na tradicionalnoj lipičkoj Fišijadi pripremio je Mato Radičević iz Male Kopanice. Drugo mjesto je pripalo Željku Bartolinu iz Jarmine, dok je Vladimir Kovačević iz Starog Slatinika, kao i protekle godine osvojio treće mjesto. Pobjedničkim ekipama priznanja i nagrade uručio je gradonačelnik Vinko Kasana te ujedno zahvalio i čestitao svima koji su se odazvali. Nagrada za prvo mjesto bila je veliki kotlić i poklon bon od 100 €, nagrada za drugo mjesto je kotlić za fiš i poklon bon od 50 €  a za treće set noževa i pokon bon od 30 €.385897505 816728250456325 1954335190120833025 n

 

 

Foto: Vladimir Protić, 

i Matija Kulhavi