Srijeda, 31 Svibanj 2023 12:03

Grad Pakrac najavio „3. Dječji dan zanimanja“

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Srednjoškolska zanimanja predstavlja šest škola iz tri županije -

PAKRAC - U organizaciji Turističke zajednice Grada Pakraca i Osnovne škole braće Radić na gradskoj šetnici u Pakracu će u četvrtak 1. lipnja od 9 do 13 sati biti održan treći po redu „Dječji dan zanimanja“ koji za cilj ima osnovnoškolcima predstaviti srednjoškolska usmjerenja i obrtnička zanimanja kako bi što se, ponajprije učenici osmih razreda, što bolje i kvalitetniji upoznali s odabirom svog daljnjeg srednjoškolskog obrazovanja.

Osim što će se imati prilike osobno i praktično uvjeriti kako se radi u pojedinim zanimanjima, na prigodnim izložbenim prostorima, učenici će imati prilike razgovarati s profesorima, učenicima srednjih škola i obrtnicima, a budu li zainteresirani moći će i iskušati svoje sposobnosti i vještine potrebne za određena zanimanja. Za učenike koji su još uvijek neodlučni po pitanju svog srednjoškolskog usmjerenja, bit će postavljen štand Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri na kojem će moći provjeriti svoje sposobnosti i interese i razgovarati sa stručnom osobom.

Na 3. „Dječjem danu zanimanja“ predstaviti će se ukupno šest škola iz tri županije. Svoja zanimanja predstavljaju tri daruvarske srednje škole Ekonomska i turistička škola, Tehnička škola i Gimnazija Daruvar, zatim Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega i Tehnička škola Kutina.

Svoje info štandove će imati i Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca "PAK-RA" te Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Ekonomska i turistička škola Daruvar predstavlja se sa smjerovima agroturistički, tehničar, hotelijersko-turistički tehničar, ekonomist, prodavač, kuhar i konobar.

Tehnička škola i Gimnazija Daruvar osnovnoškolcima nudi smjerove tehničar za računalstvo, elektrotehničar, prometni tehničar, tehničar za mehatroniku,  vozač motornog vozila, instalater grijanja i klimatizacije, automehaničar, elektroinstalater, elektromehaničar, strojobravar, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni stolar, pomoćni ličilac i soboslikar.

Svoja usmjerenja i to grafički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, kuhar, konobar, prodavač, stolar, instalater grijanja i klimatizacije i frizer predstaviti će Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica.

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega osnovnoškolcima nudi smjerove agro-turistički tehničar, poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut, agro-tehničar, voćar-vinogradar-vinar, pomoćni cvjećar, prehrambeni tehničar, mesar/pekar, pomoćni pekar i mehaničar poljoprivredne mehanizacije.

I ove godine će se na „Dječjem danu zanimanja“ u Pakracu predstaviti Tehnička škola Kutina i to sa smjerovima tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, tehničar za računalstvo, računalni tehničar za strojarstvo i farmaceutski tehničar.

Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca "PAK-RA" predstavit će zanimanje projekt menadžer, koordinator projektnih aktivnosti i zanimanje konzultant, kao i važnost doprinosa nacionalnih i EU projekata lokalnoj zajednici i zanimljivo zanimanje koje mladi mogu prepoznati kao takvo. Ujedno, odgovorit će se na pitanja o tome kako otvoriti obrt, koje su mogućnosti korištenja aktivnih mjera HZZ-a prilikom otvaranja obrta, kako bi se mladima koji razmišljaju o otvaranju obrta pružile korisne i potrebne informacije. 

Mogućnosti daljnjeg školovanja predstavit će Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Tradicionalno će se predstaviti i policajci, pripadnici Interventne jedinice Policijske uprave Požeško-slavonske i Policijske postaje Pakrac kao i vatrogasci, članovi DVD-a, te Muzej Grada Pakraca i nekoliko lokalnih obrtnika.