Srijeda, 31 Svibanj 2023 08:53

Nastavnice Ekonomske škole Požega na praćenju rada u Grčkoj

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Erasmus+ projekt EU Reporters odveo je četiri nastavnice Lidiju Gerstman, Lorenu Đurčević, Martinu Nekić Kovačević i Melitu Šimić u Grčku radi nastavničkog praćenja rada. U razdoblju od 22. do 26. svibnja 2023. nastavnice Ekonomske škole Požega provele su tjedan u britanskoj internacionalnoj privatnoj školi Byron College koja je smještena u glavnom gradu Ateni. Byron college škola je čiji učenici dolaze iz 50 različitih nacionalnosti, službeni jezik je engleski te program škole prati britanski nacionalni kurikulum obogaćen s dodatnim predmetnima kao što su Grčki jezik, Globalne perspektive i Filozofija koja se poučava od prvog razreda osnovne škole.
Jedan od ciljeva projekta EU Reporters je osposobiti nastavnike i učenike metodama za poboljšanje koncentracije i motivacije te briga za mentalno zdravlje učenika kroz nastavne sadržaje i siguran boravak u školi. Upravo radi toga, nastavnice su provele vrijeme prateći rad u Byron školi koja primjenjuje program PSHRE koji označava brigu za osobno, socijalno, zdravstveno i građansko obrazovanje. Sukladno tome, učenici već od prvog razreda rade jogu, raspravljaju o različitostima, prednostima i nedostatcima svega oko njih, a stariji učenici svaki dan imaju sat koji traje 20 minuta, a služi za razmjenu iskustava i razgovor o aktualnostima i problemima u njihovoj okolini i svijetu.
Škola primjenjuje cjelodnevnu nastavu u kojoj postoji jutarnja pauza i pauza za ručak koja traje 45 minuta. Učenici imaju sve uvjete za boravak u školi, a upotreba mobitela i fotografiranje u školi su zabranjeni stoga se djeca pod odmorima druže, čitaju knjige, igraju šah, rade različite sportske aktivnosti poput igranja badmintona i stolnog tenisa.
Do kraja tjedna, nastavnice su predstavile Ekonomsku školu, naš kraj i zemlju te prikazale dosadašnje ostvarene suradnje u Erasmus + projektima. Jedan dan proveden je u kulturološkom obilasku Atene radi razumijevanja sredine i upoznavanja kulture u kojoj se škola nalazi.
Praćenje rada završeno je sastankom s vodstvom škole i razmjenom iskustava i dojmova koji su bili vrlo pozitivni i inspirirajući za daljnji rad. Na kraju, treba istaknuti da je ovo iskustvo praćenja rada bilo značajno sa više različitih stajališta, a poseban doprinos tome dali su srdačni domaćini, ravnatelj škole Mr Rory Gallagher i nastavnica grčkog jezika Elpiniki Athanasiou Fragkouli, ali i ostali djelatnici Byron škole koji su se doista trudili da nastavnice vide različite nastavne metode poučavanja i kreativne aktivnosti na nastavi te prije svega, da se osjećaju dobrodošlima - napisala je Lorena Đurčević, prof.