Breadcrumbs

Ponedjeljak, 27 Ožujak 2023 10:06

U RCK Panonika Poljoprivredno-prehrambene škole Požega počeli sa sjetvom i sadnjom biovrta

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)
POŽEGA - Proteklog tjedna učenice i učenici prvog razreda zanimanja agroturistički tehničar s profesoricom Anom Kelam krenuli su sa sjetvom i sadnjom biovrta. Tijekom jeseni i zime tlo su pripremili prema pravilima biovrtlarstva te su s toplim danima krenuli s ovom fazom projekta. 
Projekt biovrt inicirala je i pokrenula profesorica Aida Del Vechio, a odvija se u suradnji s biovrtlaricom Trudi Boršoš, rođenom Švicarkom, koja je pohađala brojne edukacije iz područja biovrtlarstva u zemlji i inozemstvu te i sama educira sve zainteresirane o ovoj temi. Za sada se biovrt Regionalnog centra kompetentnosti Panonika nalaziti na manjoj površini gdje je nekada bio školski matičnjak te nije tretiran pesticidima, a u njemu rade i uče učenice i učenici poljoprivrednih zanimanja.
Sjetvu i sadnju obavili su na dvije veće gredice. Na prvoj je cvijeće (Spirea, dragoljub) i povrće ( krumpir, kineski kupus, kelj pupčar, crveni kupus, rotkvica, salata crvena i grašak šećerac).
Na drugoj gredici rast će cikla, luk, koraba, bob (presadnice, sadnja u križ) rukola, rajčice i vlasac.
Za rajčicu su napravili mini-plastenik. U tlo ispod boce stavili su malo konjskom i ovčjeg gnoja jer su to tzv. "topla" gnojiva koja  razgradnjom oslobađaju najviše topline.
Profesorica Ana Kelam nam je rekla kako su skorašnji planovi za biovrt pravljenje ugljena, sjetva kukuruza šećerca u kombinaciji s grahom, sjetva tikve šećerke, sadnja rajčice, paprike i drugih termofilnih kultura. Cilj ovog projekta je podučiti učenike  životu u skladu s prirodom, naučiti ih kako čuvati biološku raznolikost, osvijestiti ih o važnosti njihove uloge u prirodi te kako čuvati naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.
Iz RCK Panonika, Poljoprivredno-prehrambene skole se zahvaljuju Trudi Boršoš na nesebičnom dijeljenju svoga znanja, utrošenom vremenu kao i doniranom sjemenu, presadnicam i drugom materijalu za biovrtlarstvo te se vesele daljnjoj suradnji i prvim plodovima.
Tekst: Anita Bubak, prof.
Foto: Aida Del Vechio, prof.